Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Auto-gas skuplji za 5 do 7 dinara

    Tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do sedam dinara po litru na pumpama u Srbiji.

    Tako je cena popularnog auto-plina sa 62,9 stigla do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca, a na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72,9 dinara.

    Vratio sam se iz Grčke s letovanja i neprijatno su me iznenadile cene auto-gasa u Srbiji, kaže Dragan S. iz Višnjičke banje, kojeg smo zatekli na jednoj od beogradskih benzinskih pumpi. U Grčkoj sam TNG plaćao 0,5, a u Makedoniji 0,4 evra za litar.

    TNG je takozvano sezonsko gorivo, i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Sada je, međutim, cena TNG u Srbiji na januarskom nivou.

    Tačno je da je TNG poskupeo, kaže, za Novosti generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto.

    Kaže da su referentne cene TNG za trgovanje na regionalnom tržištu povećane više od 30 odsto za manje od mesec dana, ali da to ne znači i da će i u narednom periodu TNG poskupljivati.

    Ne prenosi se to u srazmeri „jedan prema jedan“. Referentne cene se često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, što je izvesno, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok.

    Računice pokazuju da je isplativost vožnje na plin ostvarena samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto vrednosti litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja ogorčeni.

    https://www.bizlife.rs/vesti/sve-vece-guzve-na-granici-sa-bih-zbog-jeftinijeg-goriva-foto/

    Na maloprodajne cene TNG prvenstveno utiče odnos ponude i potražnja, ne samo na nivou Srbije, već i u regionu, za razliku od cena benzina i dizela koje najviše zavise od vrednosti barela na svetskim berzama.

    Domaći proizvođači TNG u najvećoj meri uvoze sirovinu, odnosno komponente od kojih proizvode auto-gas, tako da su i oni izloženi promenama na regionalnom međunarodnom tržištu, objašnjava Mićović.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE