Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blagoslov ruskog embarga: Hrana profitabilnija od oružja

    Zahvaljujući embargu na uvoz hrane, velikim subvencijama i slaboj rublji, neke poljoprivredne grane Rusije počele su da donose veći profit nego nafta i oružje, piše Blumberg.

    Država aktivno stimuliše razvoj ruskih poljoprivrednih kompanija. Konkretno, preduzeća grupe Rusagro su prošle godine dobile oko 41 milion evra subvencija. Kao rezultat toga, njegovi pokazatelji i neto dobit bili su veći u odnosu na naftne gigante poput Lukoila.

    Uspeh ruske poljoprivrede objašnjava se time da u poslednje vreme vlada namerava da smanji zavisnost Rusije od spoljnog tržišta.

    Osim toga, značajan podsticaj industriji dao je i sukob Moskve i Ankare i delimična zabrana na uvoz turskih proizvoda, koja je postala „blagoslov za poljoprivredne proizvođače“, navodi Blumberg.

    Glavno dostignuće ruske proizvodne strategije jesu rekordni pokazatelji prodaje žitarica. Rusija je prevazišla SAD i ove godine postala najveći izvoznik pšenice. Ovaj značajan događaj praćen je visokim prinosom kukuruza, pirinča, soje i heljde.

    Višak žita zajedno sa slabom rubljom doveli su do toga da je prihod od izvoza hrane bio veći nego od prodaje oružja. Osim toga, sa povećanjem izvoza značajno se smanjuje uvoz. Od 2013. godine, Rusija je smanjila uvoz prehrambenih proizvoda za oko 40 odsto.

    Rusija pridaje ogroman značaj smanjenju zavisnosti od strane proizvodnje i uspešno pretvara naizgled odumiruću granu u važan izvor ekonomskog rasta, zaključuje list.

    Izvor: Blic

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE