Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blumberg: Kupujte obveznice Srbije, imuna je na Bregzit

    Postoji samo jedna zemlja u kojoj investitori mogu pronaći utočište ukoliko Velika Britanija napusti Evropsku uniju, a to je Srbija.

    Prema analizama Commerzbank AG i Raiffeisen Bank International AG, Srbija je mnogo zaštićenija od komšijskih zemalja budući da se već sedam godina nalazi u takozvanom limbu, odnosno „ni tamo ni vamo“ stanju kada je u pitanju saradnja sa Evropskom unijom, piše Blumberg.

    Ostale zemlje poput Poljske, Mađarske, Hrvatske i Rumunije mogle bi da izgube milijarde evra u evropskim fondovima, budući da evro obveznice poslednjih meseci nadmašuju nacionalne iz straha da bi Britanci u junu mogli da napuste Uniju.

    Obe banke stoga savetuju klijente da kupuju srpske obveznice koje su beneficirane vladinim planom da reformiše ekonomiju i stvori uslove za povećanje kreditnog rejtinga.

    Čak iako Britanci 28. juna izglasaju ostanak u EU, srpski dug (obveznice) nastaviće da bude primamljiv investitorima budući da se ponovno izabrana vlada obavezala da pogura priključenje EU do 2020.

    Imaju manje da izgube, rekao je Sajmon Kijano Evans iz londonskog sedišta Commerzbank, koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica do 2021. umesto prodavanja sličnih poljskih.

    Srbija trguje na većoj širini od većine centralnih i istočnoevropskih zemalja i omogućava investitorima veću zaštitu kredita na koji će manje uticati odlazak britanskih obveznika iz EU, dodaje on.

    Raiffeisen Bank International AG ipak navodi da Srbija nije potpuno imuna na izlazak Britanije iz EU. Njihova preporuka da se kupuju srpske obveznice na tri meseca vezana je više za ishod izbora nego relativno malu izloženost od posledica Bregzita, smatra Gintarasu Šlizhius, strateg u bečkoj banci.

    Potencijal rejtinga Srbije

    Izgledi za popravljanje kreditnog rejtinga skočili su nakon što je američka bonitetna agencija Mudis poboljšala izveštaj u martu, navodeći napredak u pristupanju EU i poboljšanje fiskalne politike.

    Međunarodna agencija za rejting Fič, koja već ima pozitivan stav o Srbiji, najavila je da će ponovo da razmotri svoj B+ rejting 17. juna.

    Prema mišljenju Evansa iz Commerzbanka, Srbija je na pravom putu kada su u pitanju brojna pitanja sa kojima treba da izađe na kraj i samim tim, njeno širenje u odnosu na kolege iz centralne i istočne Evrope izgleda relativno atraktivno. Mi vidimo potencijal podizanja rejtinga, rekao je on.

    Izvor: Blic

    Foto: printscreen Bloomberg

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE