Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bregzit loš za škotski viski

    Članstvo Velike Britanije u Evropskoj uniji značajno je za oporavak izvoza škotskog viskija koji je počeo, posle godina pada, ističu proizvođači viskija.

    Pred referendum u Britaniji o eventualnom izlasku iz EU, Udruženje industrije škotskog viskija ističe značaj jedinstvenog tržišta i podseća da 40 odsto izvoza završi u članicama Unije, preneo je sajt HeraldScotland.

    Članstvo Britanije u Uniji od ključnog je značaja za povećanje izvoza i zbog uloge EU u uklanjanju trgovinskih barijera kroz pregovore sa trećim zemljama o slobodnoj trgovini.

    U Udruženju za škotski viski kažu da su „neizvesna globalna ekonomija i političke neizvesnosti“ na nekim tržištima izazov za izvoznike viskija.

    Direktor Udruženja Dejvid Frost ipak smatra da su osnove za budući rast izvoza snažne. „Poslednjih nekoliko godina bilo je teško, ali se dugoročno vide povećana tražnja i nove investicije“, uveren je Frost.

    „Dalje članstvo Britanije u EU biće pozitivno za rast izvoza škotskog viskija na jedinstveno tržište. Pored toga, izvoznici viskija i dalje će uživati u nižim carinama i boljem pristupu tržištu koji je EU u stanju da obezbedi u pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta“, istakao je Frost.

    Carinska vrednost izvoza škotskog viskija u 2015. bila je 3,86 milijardi funti, za 2,4 odsto manja nego 2014. Međutim, pad izvoza je usporio, a ukupna vrednost izvoza škotskog viskija sada je za 56 odsto veća nego pre deset godina.

    SAD je najveći uvoznik škotskog viskija, a Kina se vratila među 20 najvećih tržišta za taj alkoholni napitak.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE