Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri plate za letovanje

    Letovanje četvoročlane porodice, bilo u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj, u u špicu letnje sezone ne može da prođe bez 1.500 evra.

    Ako se uzme u obzir da je prosečna plata u Srbiji nešto manja od 400 evra, za desetodnevni odmor biće potrebno da uštede četiri zarade, pišu Novosti.

    Najjeftinije letovanje je u Grčkoj, ali, razlika u ceni najma apartmana, u špicu sezone, između ove zemlje, Hrvatske i Crne Gore je u nekih sto evra.

    Tako, zakup dobrog apartmana za četvoročlanu porodicu, sa tri do četiri zvezdice, u Pefkohoriju tokom jula i avgusta može da košta od 720 do 800 evra za deset dana, dok je ta cena u Makarskoj od 800 do 1.000, a u Petrovcu, Budvi i Kotoru od 790 do 850 evra.

    Najveća razlika u cenama između ovih destinacija je u vanpansionskoj potrošnji, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

    Kada na najam apartmana dodamo cenu prevoza, objašnjava Seničić, ukoliko se putuje autobusom, za Grčku je povratna karta po osobi 55 evra. Do Crne Gore potrebno je oko 45, a do Hrvatske do 85 evra.

    Putovanje automobilom zahteva i nešto veće troškove. Za gorivo od Beograda do Pefkohorija i nazad, treba izdvojiti oko 150 evra. Benzin od Beograda do Petrovca i Beograda do Makarske košta oko 120 evra. Dodatni trošak su i putarine.

    Na sve ove troškove putovanja dolaze izdaci za hranu, plaže i neku dnevnu potrošnju. Većina plaža, bar onih uređenih – košta. Ležaljke i suncobrani gotovo da se svuda naplaćuju. Neki se, međutim, podrazumevaju ukoliko se uzme piće.

    Neka prosečna porodična potrošnja, za deset dana u Grčkoj, iznosi oko 500 evra, kaže Seničić. Za Crnu Goru je to oko 700, dok je za Hrvatsku oko 800 evra. Teško je, međutim, izvući pravi prosek troškova za letovanje, jer su prohtevi različiti.

    Primorski restorani, bilo da su u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Grčkoj – drže cenu. Što ekskluzivniji objekat i mesto – to su i paprenije cene. Svako od ovih letovališta, ipak, ima mesta koja su pristupačna za svačiji džep.

    Uz to, mala je razlika između cena u prehrambenim prodavnicama između Crne Gore i Hrvatske, dok su namirnice u grčkim radnjama nešto skuplje.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE