Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dea iz Berana, Melisa iz Goražda, David iz Karlovca i Višnja iz Beograda osvojili Zagreb

    „Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje već četvrtu godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda, Sarajeva i Podgorice, ove godine grad domaćin bio je Zagreb, a učestvovalo je 80 učenika iz 55 srednjih škola koje se nalaze u 46 opština u regionu zapadnog Balkana.

    U nedelju, 17. aprila, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobno upoznavanje, učenicima je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će virtuelnog mobilnog operatera učiniti konkurentnim na tržištu zapadnog Balkana.

    U ponedeljak su timovi razvijali svoje poslovne ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savete koje su im davali volonteri – studenti koji su proteklih godina učestvovali na ovom takmičenju.

    Trećeg dana takmičenja, pred članovima žirija i publikom 20 timova je predstavilo svoje biznis planove a pobedu je odneo tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku priveska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regionu omogućio razne pogodnosti od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija. Pobednički tim činili su:

    Dea Skenderović – Gimnazija „Panto Mališić”, Berane, Crna Gora

    Melisa Selak – Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović”, Goražde, Bosna i Hercegovina

    David Batelja – Prirodoslovna škola, Karlovac, Hrvatska

    Višnja Jovanović – Prva gimnazija, Beograd, Srbija

    Cilj ovog takmičenja je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno, budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem prezentacijskih i veština timskog rada imaju priliku da unaprede i svoj preduzetnički duh ali i da dobiju uvid u situaciju koja će im se desiti prilikom prvog zaposlenja a to je da će morati da rade u timu sa nepoznatim ljudima.  Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

    rad-ucenickih-timova

    Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Važnu podršku pružile su i partnerske organizacije iz regiona, i to: Socio-ekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa iz Hrvatske, kao i Obrazovna grupa Zrinski i Hrvatska obrtnička komora.

    „Dostignuća mladih u Srbiji“ je jedna od nacionalnih organizacija u okviru najveće svetske mreže programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, nastale 1919. godine u SAD a danas sačinjene od 121 članice sa svih kontinenata. Misija organizacije je priprema i inspirisanje učenika osnovnih i srednjih škola za život i rad u savremenom svetu kroz implementaciju obrazovnih programa iz oblasti preduzetništva, poslovanja i finansijske pismenosti.

    Izvor: BiZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE