Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD možda finansira Transjadranski gasovod

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra da finansijski podrži izgradnju Transjadranskog gasovoda (TAP), kojim bi se prirodni gas iz Azerbejdžana preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora transportovao do Italije.

    Predsednik banke Suma Čakrabarti, koji je u poseti Albaniji, rekao je premijeru Ediju Rami da je projekat ovog gasovoda od velikog interesa za banku i da bi on mogao da pomogne energetskoj sigurnosti regiona kao i da se smatra ekološki održivim.

    „EBRD je vrlo svesna potrebe da se obezbedi energija za Evropu koja je dostupna i prihvatljiva sa stanovišta klimatskih promena.“ U tom kontekstu mi imamo pozitivan stav prema TAP, projektu koji razvija tri karakteristike energetsku bezbednost, pristup energiji i ekološku održivost, rekao je Čakrabarti.

    Transjadranski gasovod, čija izgradnja je zvanično počela u maju, biće dug 878 kilometara od granice Grčke i Turske, preko Albanije do južne Italije, uključujući 105 kilometara po dnu Jadranskog mora. Prve isporuke gasa planirane su za 2020. godinu.

    EBRD je potvrdila da je počela pregovore o 500 milona evra direktnog finansiranja i da planira da privuče još do milijardu evra kredita komercijalnih banaka.

    Šef EBRD za energetiku i prirodne resurse Rikardo Puliti rekao je da su pregovori počeli u aprilu i da očekuje da će biti završeni do aprila iduće godine.

    Taj gasovod će graditi i njime upravljati firma Transjadranski gasovod AG, zajedničko preduzeće više kompanija.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE