Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekstremno vreme pogubno za popularni napitak

    Klimatske promene mogle bi ostaviti gorak ukus na proizvođače kafe, sugeriše se u australijskom klimatskom izveštaju, jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti plantaže kafe.

    To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 miliona ljudi koji žive od industrije kafe, među kojima su neke od najsiromašnijih svetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sidneju.

    „Rast temperatura i ekstremno vreme poput obilnih kiša smanjiće za 50 posto površine pogodne za uzgoj kafe, istovremeno smanjiti njen kvalitet i povećati cenu“, rekao je šef instituta Džon Conor.

    Klimatske promene već sada utiču na uzgajivače u delovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kafe jedna od ključnih ekonomskih grana.

    Industrija kafe globalno vredi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šoljica kafe se dnevno popije u svetu, a proizvodnja se utrostručila u poslednjih 50 godina.

    Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kafe mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promenama. „Njihov svet je ugrožen“, rekao je Conor.

    Izvor: SEEbiz

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE