Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Roming još jeftiniji, pred ukidanje

    Cena rominga u Evropskoj uniji je od sada znatno niža, što je zadnje pojeftinjenje pre konačnog ukidanja naknada za roming u junu sledeće godine.

    Na cenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote, dodavaće se, za korišćenje mobilnih telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 evra po minuti za odlazne pozive, 0,02 evra za SMS poruku i 0,05 evra bez PDV za jedan MB prenetih podataka.

    To znači da će roming za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu, a prenos podataka na jednu trećinu sadašnje cene.

    „Sada smo na korak od ukidanja troškova rominga 2017. godine. Tu nije reč samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu“, izjavio je potpredsednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

    Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više usporavati ili blokirati neke sadržaje na internetu, osim u posebnim slučajevima.

    Prema dogovoru evropskih institucija postignutom u leto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u celoj Uniji, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje po istoj ceni koju plaćaju u matičnoj zemlji bilo gde u EU.

    To, ipak, ne znači da će se moći stalno koristiti strani broj kako bi se smanjili troškovi. Primera radi, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gde su cene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

    Stoga je Komisija dobila mandat da definiše limite korišćenja mobilnih uređaja u evropskom inostranstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roming. Ti limiti trebalo bi da budu dovoljni za, recimo, godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji.

    Nakon što pozivi operaterima da smanje neopravdano visoke naknade za korišćenje mobilne u inostranstvu nisu urodili plodom, Komisija se 2007. godine odlučila za postupno zakonsko ograničavanje. Tako je od 2007. godine do danas roming u EU pojeftinio preko 80 posto.

    Izvor: SEEbiz

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE