Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo zašto baš u vrtiću treba sklapati prijateljstva

    Postoji mnogo faktora koji tokom detinjsta mogu uticati na način na koji ćemo se razviti kao osobe. I iako ne postoji tačan recept koji bi nam obezbedio uspeh i sreću kasnije u životu, psiholozi su ukazali na nekoliko bitnih stvari koje povezuju dečju dob sa kasnijim uspehom u životu.

    1. Što se više igrate u pesku to ćete kasnije biti uspešniji

    Istraživanje sprovedeno na uzorku od oko 700 dece širom SAD-a, tokom 2o godina, je pokazalo da postoji veza između društvenih veština u vrtiću i kasnijeg uspeha u životu. Dvadesetogodišnja studija je pokazala da su deca koja su imala bolju komunikaciju sa vršnjacima imala veće šanse da  završe fakultet i zaposle se do 25 godine u odnosu na onu koja su se u tom dobu manje družila. Deca sa lošijim komunikacijskim sposobnostima su imala više šansi da tokom života imaju problema sa zakonom, postanu alkoholičari i beskućnici. Ova studija pokazuje da rad na stvaranju društvenih i emocionalnih veština kod dece predstavlja ulaganje u njihovu zdravu budućnost.

    2. Devojčice  zaposlenih majki postaju šefice i više zarađuju

    saIstraživači sa Harvardske škole biznisa (Harvard Business School) su otkrili da su deca koja odrastaju uz majke koje rade u prednosti u odnosu na onu čije su majke domaćice. Studija je pokazala da su se ćerke žena koje rade duže školovale i dobijale bolji posao u odnosu na one koje su odrastale uz majke koje su bile domaćice.

    3. Ako ste „kopirali“ roditelje, sada ste verovatno originalni

    Ako ste kao dete kopirali sve što su vaši roditelji radili, čak i kada to nije imalo nikakvog smisla, verovatno ste razvili stav da naše akcije imaju neki „nepoznat“ smisao. Ovo će vas učiniti otvorenijim za nove ideje, pokazale su studije.

    4. „Kul“ srednjoškolci postaju problematični pojedinci

    saTinejdžeri koji se trude da izgledaju stariji nego što su su skloniji da imaju problema sa drogom i alkoholom, kao i zakonom u ranim dvadesetim godinama. Adolescenti koji žele da se predstave stariji nego što su nisu dostigli emotivnu zrelost, a kako bi se predstavili starijima oni kopiraju ponašanja za koja smatraju da rade odrasli ljudi – puše, piju, ostaju do kasno i prerano se upuštaju u seksualne odnose.

    5. Ako vam roditelji ne daju da sami donosite odluke, verovatno ćete biti zavisni kao odrasli

    Ako ste imali roditelja koji vam čak nije dozvoljavao ni da se sani oblačite ili da izaberete svoje drugare možete postati zavistan pojedinac, ističe psihoterapeut Laura Desauer (Laura Dessauer). Ovo znači da ćete verovatno tokom života ulaziti u partnerske odnose gde će partner imati svu moć i kontrolu.

     

    Izvor: Bizlife

    Foto: Pixabay

    Piše: A. M.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE