Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fiskalni savet podržava izmene zakona o finasiranju lokalnih samouprava

    Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da Fiskalni savet podržava izmene zakona o finansiranju lokalne samouprave koje je predložilo Ministarstvo finansija i smatra da one treba da se usvoje što pre.

    On je na konferenciji za novinare kazao da tim izmenama lokalne samouprave neće izgubiti 30 milijardi dinara, već osam milijardi koje će vratiti Republici, a to je tri odsto lokalnih prihoda.

    Prema rečima Altiparmakova, lokalne samouprave moraju da smanje tekuće rashode za zarade i subvencije, kako bi mogle da povećaju investicije u infrastrukturu, ali i da obezbede poštovanje budžetskog procesa, jer je već 10 milijardi dinara nagomilanih kašnjenja na lokalu.

    „Većina opština je 2015. sprovela zakonsko smanjenje plata za 10 odsto, ali ima i izuzetaka, tako, na primer, Požarevac nije smanjio masu zarada, dok je u Beogradu ta masa povećana dva odsto“, naglasio je on.

    Altiparmakov je dodao i da rashodi za zarade čine u proseku 23 odsto lokalnih budžeta, dok su u Novam Pazaru oni čak 41 odsto, u Prokuplju 39 odsto, a u Bosilegradu 38 odsto.

    On je dodao i da sve veći broj opština gomila „docnje i naduvava“ prihode kako bi prikrili nedostatak sredstava, precizirajući da je u Kragujevcu realizacija prihoda za 35 odsto manja od plana, u Nišu i u Bačkoj Topoli je za 29 odsto manja od plana, a u Majdampeku je manja za 25 odsto.

    Kapitalni rashodi, kako je istakao, realno su smanjeni na lokalnom nivou za 50 odsto od 2008. do 2105. godine, dok je povećanje rashoda na zarade od 2009. do 2015. bilo 25 odsto, umesto zakonski propisanih 6,5 odsto, a to je posledica povećanja plata preko zakona ili zbog dodatnog zapošljavanja.

    Altiparmakov je naveo i da je u Srbiji samo 60 odsto domaćinstava priključeno na kanalizaciju, dok je u Evropi ta pokrivenost 80 odsto, kao i da 80 odsto vodovodnih sistema u Vojvodini nije sasvim ispravno.

    Izvor: Beta

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE