Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    GFK predviđa Srbiji dobru poslovnu godinu

    Srbija prednjači po pozitivnom pogledu na predstojeću poslovnu godinu, velikim kompanijama odgovaraju uslovi i povoljni troškovi proizvodnje.

    To je pokazalo istraživanje austrijskog Instituta GFK, koji je od preduzeća u pet zemalja Jugoistočne Evrope i u Austriji tražio da ocene aktuelnu i očekivanu poslovnu situaciju, planirani izvoz, kao i investicije.

    Srbija je dobila 62 od ukupno 100 indeksnih bodova i našla se na vrhu liste, pozicionirajući se kao atraktivno mesto za investiranje za velike kompanije iz inostranstva, kojima odgovaraju uslovi i povoljni troškovi proizvodnje.

    Na predstojeću poslovnu godinu čak 68 odsto srpskih kompanija gleda pozitivno, pokazuju istraživanja GFK.

    Rezultati su pokazali i da, za razliku od Srbije, raspoloženje malih i srednjih preduzeća i koncerna u Austriji, i pored dobrih pokazatelja, je sa 55 bodova samo malo bolje od onog u Sloveniji, ili u Hrvatskoj. Posebno je loše „poslovno raspoloženje“ u austrijskim koncernima.

    Kada je reč o „platnom moralu“, odnosno efikasnosti naplate, u Srbiji više od polovine preduzeća ima probleme s naplatom, u Bosni četiri petine preduzeća, u Hrvatskoj tri četvrtine firmi…

    U Austriji je prosečni rok za naplatu dugovanja preduzeća 25 dana i to poštuje većina, tako da je samo 45 odsto austrijskih firmi navelo da je u poslednjih 12 meseci imalo probleme u tom segmentu.

    Više od jedne trećine srpskih preduzeća, kako pokazuje istraživanje, ove godine želi više da izvozi.

    Kada je reč o investicijama, 39 odsto srpskih i 35 procenata bosanskih firmi je navelo da planira veće investicije, a u Austriji to je bio slučaj za samo 25 odsto preduzeća, dok 22 odsto navodi da će smanjiti ulaganja.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE