Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo će pojeftiniti posle – putovanja

    Kad poskupljuje sirova nafta u svetu, odmah skaču cene i na pumpama u Srbiji, međutim, kada padaju, onda im treba vremena da taj pad „osete“ i srpski vozači.

    Iako cene sirove nafte padaju na svetskom tržištu, to se neće odraziti na cenovnike u Srbiji. Ove promene bi kod nas mogle da se preliju tek krajem turističke sezone.

    „Crno zlato“ je ostvarilo blagi rast krajem prošle nedelje nakon što je izveštaj u SAD pokazao da je u vodećoj svetskoj ekonomiji otvoreno 287.000 novih radnih mesta u junu, posle minimalnog rasta u maju.

    Međutim, oporavak, koji je bio više nego skroman u odnosu na pad od gotovo pet odsto nekoliko dana ranije, anuliran je budući da je broj aktivnih bušotina u SAD, koji predstavlja barometar buduće proizvodnje, porastao za 10, na 12-nedeljni rekord od 351 bušotine prošle sedmice, a to je peto povećanje u šest nedelja.

    Kako bude rastao broj bušotina, tako ćemo imati pad cena nafte, jer će na tržište stizati nove isporuke, kaže analitičar sidnejske kompanije Fet provets, Dejvid Lenoks, za Blumberg njuz.

    Srbija ovaj trend pada cena, barem tokom leta kada je na pumpama po pravilu manje kupaca, neće osetiti. Pomerenja na svetskom tržištu nafte u Srbiju dolaze sa zakašnjenjem, ako ih i bude, od oko tri meseca jer toliko najčešće traju zalihe.

    Dosadašnja iskustva govore da trgovci u našoj zemlji spuštaju cenu na pumpi samo ako je ona ozbiljno pala, pa više ne mogu da se vade, misli Boban Atanacković iz AD Nafta.

    Na manje oscilacije se obaziru u dužem vremenskom periodu i retko. Na poskupljenja sirovine pak osetno brže reaguju.

    Srpske pumpe ne mogu previše da zarade ni pred letovanje. Razlog je što većina turista koja na more ide automobilom „tempira“ da u Srbiji napuni goriva tek toliko da uđe kod suseda, u Makedoniju ili BiH, gde su cene osetno povoljnije.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE