Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guglu prete nove kazne EU

    Kompanija Gugl suočava se sa novim kaznama Evropske unije, ovog puta zbog poslovanja s oglašavanjem, kazali su upućeni izvori za agenciju AFP.

    Poverenica EU za tržišnu konkurenciju Margeta Vestager mogla bi već u avgustu da otvori dve nove istrage protiv Gugla, kazali su anonimni izvori.

    U žiži prve istrage bilo bi Guglovo unosno poslovanje s oglašavanjem dok bi druga produbila postojeću proveru njegovih usluga kupovine na Internetu. Portparol Evropske komisije nije želeo da komentariše izveštaj AFP.

    EU je 2014. optužio Gugl za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu usluga pretraživanja Interneta radi preusmeravanja kupaca na vlastite usluge internetske kupovine.

    U aprilu ove godine Brisel je optužio Gugl i da zloupotrebljava dominantnu poziciju svog mobilnog operativnog sistema Android na koji otpada oko 80 posto svetskog tržišta.

    U Briselu optužuju američku kompaniju da opstruiše inovacije nepoštenim isticanjem sopstvenih aplikacija, posebno pretrage, putem sporazuma s proizvođačima mogilnih telefona poput Samsunga i Huaveija.

    Ako u Komisiji zaključe da je prekršio evropske propise, Guglu preti novčana kazna u iznosu do 10 posto globalnih godišnjih prihoda, odnosno do 7,4 milijarde dolara.

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE