Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrabra pakistanska tinejdžerka i najmlađa nobelovka Malala postala milionerka

    Malala Jusafzai (Yousafzai) pakistanska tinejdžerka aktivistkinja, koja je preživela napad Talibana, sa svojom porodicom postala je milionerka za manje od četiri godine zbog velike prodaje knjige o njenom životu, i govorničkih nastupa širom sveta.

    Osamnaestogodišnja Jusafzai, najmlađa osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu, postala je slavna nakon što je napada na školski autobus u Pakistanu u 2012. izašla prkosna, nastavljajući da se bori za prava devojaka.

    Malala se lečila u Velikoj Britaniji, gde sada živi, a u svetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152 hiljada dolara. Poređenja radi, južnoafrički borac protiv aparthejda Desmond Tutu po govoru traži 85 hiljada dolara, prenosi američki „Institute for Policy Studies“.

    Njeni memoari „Ja sam Malala“, objavljeni 2013. godine, prodati su u 287 hiljada primeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 miliona funti, i u oko 1,8 miliona primeraka širom sveta, objavio je istraživački centar „Nielsen Book Research“.

    Osnovala je Malala Fond koji podržava projekte obrazovanja devojaka u zemljama u razvoju, a 2013. godine firmu je otvorila i njena porodica pod nazivom „Salarzai Ltd.“ kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču.

    Ta kompanija sa sedištem u Londonu u avgustu 2015. vredela je 1,87 miliona funti, što je rast od 65 posto u odnosu na prošlu godinu.
    Od objavljivanja Malaline knjige ona je sa svojom porodicom donirala preko milion dolara humanitarnim udruženjima, većinom za projekte vezane za obrazovanje širom sveta, uključujući i Pakistan„, izjavila je Malalina porodica u saopštenju za „Thomson Reuters Foundation“.

    Izvor: BIZLife/Index.hr

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE