Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inspekcija: Niko iz Jure nije prijavio zlostavljanje

    Zaposleni u korporaciji Jura iz Leskovca do sada se nisu obraćali Inspektoratu rada kako bi prijavili zlostavljanja na radu niti je, tokom nadzora u sredu neko od njih prijavio maltretiranje i zlostavljanje.

    Inspektorat je reagovao na objavljene tvrdnje predsednika sindikata Sloga da su radnici suočeni sa fizičkim i mentalnim zlostavljanje.

    Kako navode, u sredu su, po saznanju da su radnici obustavili rad na 15 minuta nezadovoljni odlukom poslodavca da 2. i 3. maj budu radni dani, obavili nadzor u fabrici u Leskovcu.

    U trenutku vršenja nadzora svi zaposleni su obavljali rad. Inspektorima rada poslodavac je predočio da je zbog obima posla i obaveza prema kooperantima preduzeće odlučilo da radi i u dane praznika.

    „Prema Zakonu o radu, poslodavac može da odredi zaposlenom da radi na dan verskog ili državnog praznika s tim što je u obavezi da mu plati uvećanu zaradu, što u slučaju Jure do sada nije bilo sporno“, ističe se u saopštenju.

    Dodaju da im tada niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili.

    Prema njihovim navodima, nijedan radnik im se do sada nije obraćao zbog zlostavljanja na radu, ali je zabeleženo nekoliko prijava nekadašnjih radnika te fabrike koji su se, po prestanku radnog odnosa obraćali Inspekciji rada sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga.

    Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin izjavio je da je fabriku za proizvodnju kablova Jura u Leskovcu više puta obilazila inspekcija rada i da su utvrđene manje nepravilnosti, ali ne one o kojima se piše u medijima.

    „Bilo je manjih nepravilnosti i sve su one sankcionisane, ali ne onakvih o kojima se piše“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu na skupu povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu.

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE