Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iskustva najboljih: Kako je Španija postala lider u poljoprivredi

    Španija je zahvaljujući modernizaciji u oblasti poljoprivrede postala jedan od evropskih, ali i svetskih lidera u tom sektoru. U ovoj zemlji se poljoprivredom bavi milion ljudi, registrovano je isto toliko farmi, a iskorišćeno 24,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

    Tajna uspeha španskih poljoprivrednika je u navodnjavanju i modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Od ukupnog upotrebljivog zemljišta čak 3,6 miliona hektara zemlje se navodnjava, što je zahtevalo modernizaciju irigacionih sistema. Danas Španija ima više od 40 proizvođača opreme i sistema za navodnjavanje i još toliko kompanija za projektovanje i montažu, sa ukupnom prodajom od više od dve milijarde evra, a 40 odsto ove proizvodnje se izvozi u više od 70 zemalja.

    „Španija je razvila tehnologije koje omogućavaju poljoprivrednicima da povećaju svoju proizvodnju, smanjenje upotrebe sirovina neophodnih u proizvodnji i poboljšaju bezbednost hrane u isto vreme“, kaže za BIZLife šef ekonomskog odeljenja španske ambasade u Srbiji Aitor Mate.

    Kako navodi Mate Španija je spremna da pomogne Srbiji u razvoju poljoprivrede. Svoja najnovija tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede Španija će predstaviti i na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati od 14. do 20. maja.

    „U pogledu rastuće saradnje španskih i srpskih kompanija u oblasti poljoprivrede, ove godine će Španska agencija za trgovinu i investicije (ICEX) organizovati paviljon Španije na Sajmu poljoprivrede. Posetioci našeg paviljona u Hali 1 će imati priliku da vide najsavremenije tehnologije koje Španija koristi u poljoprivredi i stočarstvu. Svih sedam izlagača iz Španije, koliko će ih biti prisutno na Sajmu, predstavljaju lidere u svojim oblastima“, ističe šef ekonomskog odeljenja španske ambasade u Srbiji.

    Španske kompanije koje će biti prisutne na Sajmu su Silos Kordoba (Silos Cordoba), koja proizvodi rešenja za skladištenje žitarica koja su značajno doprinela modernom dizajnu silosa i metalnih konstrukcija. Tu je i Kontrol Heladas (Control Heladas) koji je razvio inovativni sistem sprečavanja smrzavanja useva stalnim dodavanjem vode. IMA je lider u projektovanju, izgradnji i montaži plastenika. Takođe, Hefe u oblasti đubriva, IR Konfort (IR Confort) u grejanju, Havijer Kamara (Javier Camara) u opremi u stočarstvu i Tehnoboks (Tecnobox) u proizvodnji kartona, prepoznati su kao kvalitetni brendovi na mnogim međunarodnim tržištima.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE