Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istina je, nerazvijeni dobiju poen više, ali…

    Broj opština u Srbiji koje se nalaze u prvoj grupi razvijenosti se od 2010. do 2014. godine prepolovio, a ljudi koji ih vode tvrde da rade sve što je u njihovoj moći kako bi se taj status popravio.

    Da daju sve od sebe pričaju i oni koji su godinama na spisku devastiranih, ali se ne pomiču sa začelja. Ispada da su se regionalne razlike smanjile, ali na štetu građana. Jer, najlošiji se ne „penju“, već se najbolji „spuštaju“.

    Opštinari koji su imali više uspeha u privlačenju investicija, oživljavanju svojih sredina i zapošljavanju građana kritikuju manje uspešne kolege da je najlakše dići ruke i ne raditi ništa dok stižu pare iz republičkog budžeta.

    Pirot, Bečej, Inđija, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Čajetina i Šabac samo su neki od gradova koji su se spustili jednu stepenicu niže, u drugu grupu po razvijenosti.

    Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić tvrdi da nisu imali nikakvu finansijsku korist od prelaska u niži rang. A ističe i da su od 2014. godine sigurno poboljšali svoj „rejting“, p skoro svim parametrima koji se računaju, od broja zaposlenih pa do investicija.

    Novopečeni grad Kikinda, jedna je od lokalnih samouprava koja je skliznula s liste. Nekada su bili među najrazvijenijima, a sada dosežu do 80 odsto republičkog proseka razvijenosti.

    Prilikom odlučivanja o sredstvima na nekim konkursima zaista imamo prednost zato što smo ispod te prve grupe po razvijenosti. Dobijemo koji poen više. Istina je da imamo neke benefite, ali kamo sreće da smo razvijeniji i da su veće plate pa da ne moramo da konkurišemo za sredstva mimo našeg budžeta, objašnjava pomoćnik gradonačelnika Kikinde Nemanja Đukić.

    Opština Golubac godinama tavori na dnu lestvice devastiranih, uz Babušnicu, Belu Palanku, Trgovište, Tutin… Iako sve brojnijim turistima na prvi pogled ova varošica na Dunavu deluje kao da joj nije mesto među najnerazvijenijima, u tu grupu ga svrstavaju niska primanja i nedostatak šansi za zaposlenje.

    Lažnu sliku „crtaju“ gastarbajteri, koji ulažu u svoja imanja, ali se ne utrkuju da otvaraju fabrike. Nemamo nijedno proizvodno preduzeće koje bi uposlilo bilo koga, kaže predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE