Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz u Rusiju veći za 18 procenata

    Ukupan srpski izvoz u Rusiju u prvih šest meseci 2016. porastao je 17,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 379,8 miliona dolara, saopštila je Privredna komora Srbije.

    Oko 40 odsto ukupnog izvoza Srbije na rusko tržište su poljoprivredno prehrambeni proizvodi, kojih je u periodu januar-jun 2016. izvezeno za skoro četvrtinu više nego u istom periodu 2015, u iznosu od 155 miliona dolara.

    Najviše su se izvozile sveže jabuke, za 65 miliona dolara, što je za 69 odsto više, zatim sveže jagode za 16,3 miliona dolara ili za čak 94 odsto više, dok je vrednost izvoza breskvi i nektarina bila osam miliona dolara ili četiri puta veća, a vrednost izvoza trešanja i višnji bila je 8,2 miliona dolara.

    Prema ocenama PKS, stabilizacija kursa rublje od početka 2016. pozitivno je uticala na povratak trenda rasta srpskog izvoza u Rusiju. U Rusiju najviše izvoze firme „Vali“ DOO Valjevo, Hemofarm AD Vršac, Real Knitting DOO Gajdobra kao i Tarket DOO Bačka Palanka.

    Prema podacima PKS, u prvoj polovini ove godine, Srbija je iz Rusije uvezla robe u vrednosti od 779,4 miliona dolara, a to je za 17,4 odsto manje nego u istom periodu 2015.

    Najviše su se uvozili energenti koji čine polovinu ukupnog uvoza iz Rusije, odnosno sirova nafta i prirodni gas, zatim sirovi aluminijum, žice od rafinisanog bakra, kao i ulje za podmazivanje i za preradu.

    Izvor: Beta, RTS

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE