Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JA SAM NAJGORA MILIJARDERKA: Najmoćnija žena u zdravstvu za koju niko nije čuo

    Forbs kaže da sam milijarderka. Ali, ja sam najgora milijarderka ikad! Moj auto je star oko 5 godina, moj prethodni auto 11 godina.

    Džudit (u medicinskim krugovima poznata kao Džudi) Fokner (Judith Judy Faulkner) nalazi se na trećem mestu Forbsove liste najbogatijih žena, koje su bogatstvo stekle same. Zahvaljujući svojoj tehnološkoj kompaniji „Epic Systems“ čiji se softver koristi u zdravstvu, njeno bogatstvo procenjuje se na 2.4 milijarde dolara, a počela je sa 6.000 dolara investicije.

    Džudit je zanimljiva jer je obrazovana, samostalna, nije u posao ušla sa mužem, skromna je, staromodna i ne ističe se. Ipak, Forbs ju je nazvao jednom od najmoćnijih žena u zdravstvu.

    Ako nikada niste čuli za nju to je zato što je ona tako htela. Živi u malom gradu Veroni (Viskonsin), izbegava medije, retko daje intervjue. Kada su je novinari Forbsa kontaktirali da bi napravili profil o njoj, odbila je da ispriča svoju priču, tvrdeći da pažnju treba usmeriti na njene klijente.

    Džudi je rođena 1943. godine, diplomirala je matematiku na Dikinson koledžu, a dobila je i diplomu mastera kompjuterskih nauka Univerziteta Viskonsin u Medisonu. „Matematika je, za mene, istina. Nauka o kompjuterima i inženjering ono su što funkcioniše. Veoma je interesantno spojiti ta dva,“ kaže Džudit u jednom od retkih intervjua. U početku je paralelno radila za Univerzitet i za svoju kompaniju, što se u satima merilo na 90 nedeljno.

    Osnovala je kompaniju „Epic Systems“ u Viskonsinu 1979. godine. Ona je i dalje glavna izvršna direktorka (CEO) kompanije vredne dve milijarde dolara, čiji softver skladišti medicinske informacije za više od polovine američke populacije, tačnije 54 odsto i 2.5 odsto svetske populacije; doktori dnevno razmenjuju preko milion „Epic“ zapisa o pacijentima. Uspeh je postigla tako što su joj pacijenti sami dolazili, i to preporukom „od usta do usta“. Sada se, među klijentima ove kompanije nalaze se i neki od najvećih medicinskih centara, uključujući i „Mayo Clinic“ i „Johns Hopkins“. Na jesen 2016. godine, „Epic“ planira da obezbedi pacijentima mogućnost da pristupe svojim medicinskim informacijama i to od više zdravstvenih radnika na jednoj stranici. Kompanija trenutno zapošljava oko 9.000 ljudi.

    Foknerova je takođe i jedini šef kompanije koji sedi u odboru vlade imenovan da daje mišljenje o stvarima koje se ne tiču samo Amerikanaca, već i njene kompanije. Oni uključuju postavljanje standarda za razmenu medicinskih informacija pacijenata.

    Počela je kao programer, napisala je kod za baze podataka pacijenata, i onda osnovala kompaniju bez kapitala sa strane. Nikada nije primila novac od privatnog kapitala investitora, odbijajući zahtev 2003. godine njenog najvećeg klijenta „Kaiser Permanente“, da dobije deo kapitala, kada je njena kompanija bila mnogo manja.

    Prošle godine, „Epic“ je generisao 1.2 milijarde dolara prihoda – duplo više nego pre četiri godine. Kompanija ne želi da otkrije prihode, ali kaže da su profitabilni i da nemaju dugove. Foknerova je i dalje najveća akcionarka. Forbs procenjuje njenu neto vrednost na više od 1.5 milijardi dolara, što je čini jedinom ženom milijarderkom koja je osnovala sopstvenu tehnološku kompaniju. Foknerova za sebe kaže da nije milijarderka, što potvrđuje i njen portparol: „To je netačno. Mi smo kompanija u privatnom vlasništvu i ne dajemo privatne informacije o akcijama ili procentima. Mogu samo da potvrdim da Džudi poseduje manje od 40 odsto akcija.

    To što je „Epic“ privatna kompanija za Džudit je ogromna prednost. „Kada ste kompanija u javnom vlasništvu, nikada ne možete da zaboravite da je vaša dužnost da povećavate vrednost za akcionare. Kada ste privatna kompanija, vaši akcionari su vaši zaposleni i želite da radite najbolje što možete, ali na to gledate na potpuno drugačiji način. Ako napravimo veliku prodaju jedne godine, ne moramo da pravimo još veću sledeće godine da održimo korak sa analitičarima,“ objašnjava Džudit.

    Jedina kritika njenoj kompaniji jeste – staromodnost. To se posebno vidi u izboru programskog jezika koji se koristi za skladištenje medicinskih podataka. Naime, program MUMPS (Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System), star je 44 godine, i prilično je zatvorena platforma, što otežava povezivanje ovog programa sa nekim drugim. Ali, izgleda da kompaniji „Epic“ ni to ne smeta, jer kako kažu stručnjaci iz ove oblasti: „Zdravstvena industrija voli oprobane i testirane sisteme.

    Džudi je udata i ima troje dece.

    [preporucene_vesti ids=“237870″]

    Izvor: BIZLIfe

    Foto: Modernhealthcare.com/Printscreen

    Piše: N. Veljković

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE