Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javni dug 72 odsto BDP, izbori „pogurali“ deficit

    Javni dug Srbije u martu 2016. godine iznosio je 24,44 milijarde evra, što je 72 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je u prva tri meseca deficit budžeta 8,9 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

    Ukupne direktne obaveze države bile su 22,15 milijardi, a indirektne 2,29 milijardi evra. U februaru je javni dug Srbije bio 24,86 milijarde evra, što je 73,6 odsto BDP.

    Najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP ograničeno je na 45 odsto.

    U prva tri meseca 2016. godine budžet Srbije je imao deficit od 8,9 milijardi dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi, minus je bio 13,5 milijardi dinara.

    U martu su prihodi budžeta iznosili 73,8 milijardi, a rashodi 92,9 milijarde, tako da je mesečni deficit bio 19,1 milijardi dinara. Mart je, kako je objašnjeno, uobičajeno mesec sa veoma niskim prihodima, usled manje privredne aktivnosti na početku godine.

    Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 33,8 milijarde dinara, a zatim na naplatu akciza od 15,1 milijardu dinara. Neporeski prihodi iznosili su 10,8 milijardi dinara.

    Najveće stavke na rashodnoj strani bili su troškovi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

    Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,9 milijardi dinara, a rast u odnosu na prethodna dva meseca posledica je isplate naknada izbornim komisijama. Transferi su iznosili 18,9 milijardi dinara.

    Na nivou opšte države u prvom tromesečju deficit iznosi od 16 milijardi dinara. Prema dogovoru s MMF, maksimalni deficit za prvi kvartal je 53,9 milijardi. Bolji rezultat od planiranog uglavnom je zbog bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize i doprinosi).

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE