Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftin benzin šteti motoru

    Mnogi vozači zagušuju motore svojih automobila kupujući jefitniji benzin, s nedovoljno deterdžentnih aditiva, zaključak je studije koju je prošle noći objavio Američki auto-klub (AAA).

    Savezni propis u SAD od 1996. godine zahteva da u svim vrstama benzina bude i nešto aditiva za čišćenje motora, dok je u vodećim markama benzina tih aditiva više.

    AAA kaže da su testovi koje je naručio u nezavisnoj laboratoriji, pokazali da jefitniji benzin, s manje aditiva, posle 4.000 kilometara vožnje ostavlja 19 puta više naslaga na usisnim ventilima motora, nego takozvani vrhunski benzin.

    Te naslage ugljenika povećavaju potrošnju benzina i stepen zagadjenja izduvnim gasovima, a smanjuju performanse motora, posebno novijih automobila.

    Auto-klub kaže da je litar benzina s više deterdžentnih aditiva u proseku skuplji samo tri centa i to mu je jedina mana.

    Tri četvrtine anketiranih vozača je u istraživanju AAA reklo da benzin kupuje na osnovu cene ili blizine benzinske stanice, a samo 12,5 odsto anketiranih je reklo da bira benzin koji ima više deterdžentnih aditiva.

    Direktor motornog inženjeringa u AAA, Greg Branon, rekao je da se štetne naslage na ventilima motora mogu otkloniti ako se nekoliko hiljada kilometara vozi s benzinom sa više aditiva.

    Program za promovisanje goriva s više deterdženata je posledica zabrinutosti nekih proizvodjača automobila koji smatraju da je američki standard EPA za aditive u gorivu preslab da bi se sprečilo gomilanje naslaga koje utiču na performanse motora. Sponzori istraživanja su bile firme Dženeral motors, Honda, Tojota, BMW, FIAT-Krajsler, Mercedes-Benc i VW.

    Izvor: Beta

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE