Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad ti država kaže „Žao nam je, propašće vam subvencija“

    Iako je država 2016. godinu proglasila Godinom preduzetništva i od početka godine propagira ovu ideju preko svih mogućih kanala, izgleda da jedna od institucija koja bi trebala da bude „startna pozicija“ za sve koji bi se upustili u samostalni biznis, jednostavno nema sluha za ovakve akcije. Bar se tako čini.

    Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je u toku februara ove godine program samozapošljavanja, gde nudi sredstva kako bi podstakla samozapošljavanje i smanjila broj nezaposlenih. Javni poziv uredno je objavljen na sajtu, svi uslovi za konkurisanje su bili dostupni i transparentni (jedini uslov za konkurisanje bio je pohađanje obuke koju je organizovao NSZ i to vrlo uspešno i predano), a konkurs je zatvoren 18. aprila. Kao početak lepe bajke, priča nam je jedna „buduća preduzetnica“ koja je konkurisala za ova sredstva.

    Nakon mesec dana, 18. maja, istekao je rok za objavljivanje ishoda konkursa – spisak lica kojima je subvencija odobrena. Prosto neverovatno zvuči da u vreme kada je internet dostupan skoro svima, neko i u javnom pozivu naznači da su rezultati konkursa dostupni jedino na OGLASNOJ TABLI nadležne filijale NSZ-a. Ali tako je i bilo.  Drugi način da saznate rezultate, a da ne odete do NSZ filijale bio je da NSZ pozovete telefonom. Ako vam se tog 18. maja neko i javio iz NSZ-a, informaciju da vam je odobrena subvencija mogli ste saznati samo ako ste znali broj pod kojim vam je prijava zavedena, priča naša sagovornica. Prosto nemoguće.

    Međutim, tu postoji još jedan problem. Ukoliko je subvencija i odobrena, rok za registraciju nove firme diskriminiše jednu profesiju – advokate.

    Privredni subjekti koji se registruju u APR-u imaju tu privilegiju da u skladu sa Zakonom o registraciji za 5 dana mogu da registruju svoju preduzetničku radnju ili privredno društvo, te im, od strane NSZ, postavljen rok od 45 dana za registraciju ne predstavlja problem.

    Međutim, ovu privilegiju, da iskoristi dodeljene subvencije sa samozapošljavanje, odnosno otvaranje advokatske kancelarije, nemaju advokati. Njima su, zapravo, subvencije odobrene, uz diskriminišući i nemogući uslov i rok da Advokatska komora donese rešenje o upisu advokata u roku od 45 dana.

    Naime, procedura i dokumentacija za upis u Imenik advokata Advokatske komore (AK) je daleko složenija od ostalih. Pre svega, potrebno je danima prikupljati uverenja raznih institucija, potvrde, lekarska uverenja, dokaze… Po predaji dokumentacije i zahteva, isti mora 30 dana da bude „na evidenciji“ u AK, nakon čega se iznosi na prvu sednicu Upravnog odbora (15-30 dana) gde se ispituje dostojnost advokata i ispunjenost uslova i donosi odluka. Po donošenju odluke, u daljem roku od 30 dana zakazuje se polaganje advokatske zakletve i tek po polaganju iste, dobija se rešenje o upisu.

    Dakle, prostim sabiranjem, ta  procedura može trajati i do četiri meseca, što ne zavisi od kandidata već od Advokatske komore. Nakon što su budući advokati, koji su dobili subvencije za samozapošljavanje, proceduru predočili nadležnima u NSZ dobili su poražavajući odgovor „da ih to ne zanima i da će im sve propasti ukoliko nekom magijom ne obezbede upis za 45 dana“, kaže naša sagovornica.

    Po ko zna koji put, došli smo do toga da nepoznavanje zakona i procedura dovede do diskriminacije određene grupe stanovništva i velike nepravde, pa čak i ukazivanje na grešku i vremensku nemogućnost ispunjavanja postavljenog roka nije podstaklo NSZ da ispravi svoju grešku, već kategorički stavlja do znanja „žao nam je, propašće vam subvencije“.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Komentari

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE