Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da naučite više reči na engleskom

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Da li ste zadovoljni sa koliko reči na engleskom raspolažete? Koliko često se suočavate sa nedostatkom reči kada aktivno koristite engleski? Da li mislite da je proširenje vokabulara jedino na čemu treba da radite?

    Optimalan broj reči za najosnovniju komunikaciju na stranom jeziku je 120. Kada je reč o engleskom, sigurna sam da raspolažete sa daleko većim brojem reči i da vam elementarna komunikacija ne predstavlja nikakav problem. Pošto vaše ambicije o tečnoj upotrebi jezika u svim situacijama uveliko prevazilaze osnovno sporazumevanje i „tarzanski engleski“, potrebno je da svoju pažnju usmerite na povećanje broja engleskih reči sa kojima raspolažete.

    Kako da proširite svoj vokabular na engleskom?

    Čitajte, čitajte, čitajte…

    Različiti sadržaji na engleskom pružaju vam različite kontekste koji su dragoceni za učenje jezika. Reči se nikada ne uče van konteksta, izolovane i sa prevodom. Vašem mozgu je jako teško da spoji dva pojma od kojih je jedan na engleskom, a drugi na srpskom. Ali, ako je pojam na engleskom okružen pričom, asocijacijama, slikom ili je povezan sa nekom drugom engleskom rečju, verovatnoća da ćete ga zapamtiti je neuporedivo veća. Na primer, zapamtite reč OCCUR kao deo fraze IF ANY PROBLEMS OCCUR.

    Vežbajte, vežbajte, vežbajte…

    Baš kao što vašem telu treba stalno fizičko angažovanje, tako je i vašem engleskom potrebno stalno održavati kondiciju. Da biste proširili svoj vokabular, odabrane reči vam moraju biti u stalnom vidokrugu ili aktivnoj upotrebi. Nakon čitanja nekog teksta izdvojte par reči, napišite ih na lepljive papiriće i zalepite ih na ona mesta gde provodite dosta vremena – monitor, automobil, pored kreveta i sl. Na taj način omogućavate svom mozgu da usvoji neku reč nenametljivo i neagresivno.

    Povezujte, povezujte, povezujte…

    Najbolji metod za učenje novih reči je da ih povezujete sa onim što već znate – datumi, ličnosti, imena, događaji, sećanja…Na primer, ako želite da zapamtite pridev FLAMBOYANT (different, confident and exciting in a way that attracts attention) povežite ga sa nekom poznatom ličnošću ili rođakom koja ima sličnu karakteristiku. Samo dodavanje imena kraj ove reči vam daje neprocenjiv kontekst i priliku da je efikasno zapamtite.

    Razvijte naviku da kada tražite značenje nepoznate reči obavezno konsultujete englesko-engleski rečnik, sledeći ove korake:

    – Pročitajte objašnjenje reči.

    – Pogledajte date primere.

    – Potražite sinonime (reči istog značenja).

    – Pogledajte kombinacije sa drugim rečima (kolokacije).

    Imajte na umu da je proširenje vokabulara vrlo spor proces i da zahteva dosta rada u kontinuitetu. Stalna izloženost stranom jeziku vam pruža mogućnost da često srećete određene reči, što vodi ka njihovom prirodnijem usvajanju i kasnijoj aktivnoj upotrebi u svakodnevnim situacijama.

    Kako vi učite nove engleske reči?

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji kontaktirajte Mariju putem maila [email protected]

    Izvor: BIZLife

    Piše: Marija Živanović

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE