Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kamate na štednju sve bliže nuli

    Pojedine banke u Srbiji dodatno su smanjile kamate na oročenu dinarsku i deviznu štednju, a neke su ukinule kamatu na uloge po viđenju, dok je štednja najisplativija u domaćoj valuti.

    Zarada na oročene evre na godinu dana kreće se od 0,30 do 0,70 odsto godišnje, a na dinare od 2,50 do 4,50 odsto. Nešto bolja kamata može da se dobije ako se ulože dolari i britanska funta. Kamata na štednju u ovim valutama je od 0,85 do 1,01 odsto godišnje.

    Ovo nije kraj smanjivanju kamata na štednju, već će se u ovoj godini dodatno umanjiti i tako približiti regionu i Evropskoj uniji. Kod nas, za razliku od zemalja EU, u kojima je povučeno više od 1.000 milijardi evra, štednja je početkom godine povećana za oko 100 miliona evra.

    Ukoliko građanin oroči 10.000 evra na godinu dana sa kamatom od 0,30 odsto, zaradiće posle isteka oročenja 29,78 evra. Od tog iznosa poreska obaveza od 15 odsto i iznosi 5,26 evra. To znači da štediši pripadne svega 24,52 evra.

    Kada su dinari u pitanju, tu je situacija nešto bolja, jer za oročenih 100.000 dinara na 12 meseci, po kamati od 4,50 odsto, građanin će dobiti 4.505,42 dinara. Na ovaj iznos ne plaća porez, tako da će zaraditi nešto više od 37 evra.

    Za građane koji štede u dolarima i britanskim funtama kamata je veća i iznosi 0,85 odsto. Ipak, i pored većih kamata na štednju u ostalim valutama ne treba rizikovati, već se „držati“ evra, smatra Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Đorđe Đukić.

    Oni bogatiji, koji mogu da plaćaju konsultantske usluge i imaju novca da se „igraju“ sa drugim monetama neka to i čine, ali prosečan srpski štediša neka nastavi da štedi u dinarima ili evrima. Kako će se kretati i šta će biti sa dolarom i drugim valutama za običan svet je enigma.

    https://www.bizlife.rs/vesti/banke-zaradile-na-nizim-kamatama-otpustanjima/

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE