Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi kod „Pupina“ grade stratešku luku

    Tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji biće potpisana 24 sporazuma, među kojima se dva odnose na bitne infrastrukturne projekte, luku na Dunavu i deonicu Surčin – Obrenovac, ukupne vrednosti preko 500 miliona dolara.

    Dve zemlje će, prema saznanjima Novosti, potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini mosta Mihajlo Pupin vredne 300 miliona dolara.

    Sigurno je da će biti potpisan i 210 miliona evra vredan komercijalni ugovor sa kineskom bankom za deonicu koja će spojiti koridore 10 i 11. Velika kineska kompanija, koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazivali interesovanje.

    Strateški je luka značajna zbog blizine mosta Zemun – Borča, ali i posebne pogodnosti za transportni saobraćaj jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone.

    I potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je juče najavila da će tokom posete predsednika Kine biti potpisan komercijalni ugovor za gradnju deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca.

    Deonica Surčin – Obranovac je deo auto-puta od Beograda do Čačka i jedina je deonica na tom pravcu čija gradnja još nije obezbeđena ugovorom. Očekuje se da će se ovaj dogovor danas naći i na sednici vlade.

    Da Kinezi više nikad ne izađu iz Srbije

    Tokom posete kineskog predsednika očekuje se potpisivanje 24 sporazuma, kako je najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Na Srbiji ostaje da se predstavi Kini bolje nego do sada, jer se ona odavno predstavila u najboljem svetlu, a posebno odlukom da Srbija bude mesto odakle Kina kreće u Evropu, izjavio je Nikolić.

    Nikolić je precizirao da je Srbija sa kineskom stranom do sada pripremila za potpisivanje 24 sporazuma, što se do sada nikad nije desilo prilikom posete nekog predsednika.

    Govoreći o investicijama iz Kine, Nikolić je naglasio da, samo ako dve strane budu potpuno otvorene jedna prema drugoj, kineski partneri više nikad neće izaći iz Srbije.

    Prvi čovek Kine sigurno će posetiti i jednu od najvećih investicija iz njegove zemlje u Evropi – Železaru Smederevo, koju je kupio kineski Hestil. Ova kompanija „merka“ još najmanje tri firme u našoj zemlji, među kojima je i RTB „Bor“.

    Izvor: Novosti, RTS

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE