Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Kinezi preuzimaju radnike Železare sa istim uslovima koje su imali do sada“

    Radnici su najvažniji deo smederevske Železare, a kineska kompanija preuzima radnike sa istim uslovima koje su imali do sada, rekao je za N1 član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković.

    Bojković objašnjava da je položaj radnika uvek bio isti i da je prekretnica bila privatizacija US Steel-a, kada je potpisan kolektivni ugovor, koji je ostao na snazi i dok je država bila vlasnik i dok je HPK Inženjering upravljao Železarom.

    „Plate i beneficije koje su radnici imali, imaće i sa Kinezima, čak će i povećanje plata Hbis ispoštovati“, kaže Bojković.

    Podsetimo, Vlada Srbije prihvatila je ponudu kompanije Hbis od 46 miliona evra, koja se takođe obavezala da nijedan od oko 5000 zaposlenih neće ostati bez posla.

    Bojković kaže da je kupac pažljivo biran i da je kineska kompanija drugi proizvođač čelika u svetu, da ima godišnji obrt 43 milijarde dolara i aktivu od 54 milijarde.

    „To je državna kompanija koju prate finansijske institucije Kine, od kojih samo jedna banka ima aktivu od 20 hiljada milijardi dolara. Bavi se i bakrom, energetikom, ima podružnice u sedamdesetak zemalja sveta, kupili su nedavno topionicu i rudnik u Južnoj Africi.“

    Bojković kaže da od 1. februara Železara ne dobija nikakava sredstva od Vlade Srbije, a da je većinu dugova država namirila.

    Bojković kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih su se Kinezi odlučili sa smederevsku železaru.

    „Investicioni ciklus u Železari nikad nije završen, nemate proizvode dodate vrednosti, najviše prodajemo toplu valjanu traku, a to je sirovina za dalju proizvodnju, kao neki međuproizvod. Kompanija Hbis nije klasična korporacija, Železara se nalazi na idealnom položaju na novom putu svile, na Dunavu je, transport je vrlo lak, preko Dunava imaju pristup tržištu cele Evrope“, objašnjava on i dodaje da se radi o dugoročnosti jer je posao sa čelikom cikličlan i stalno postoje usponi i padovi.

    „Bitno je što dobijamo kompaniju koja misli višedecenijski, zaposlenost je obezbeđena na višedecenijskom nivou“.

    Izvor: N1

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Komentari

    • Nexus

      danas procitah u stranoj stampi da Kinezi rasprodaju svoje zelezare i rudnike uglja, pa mi nije jasan motiv. saznacu

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE