Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nas sprečava da pijemo vino i čitamo knjige?

    Vino je veoma prisutno u viktorijanskoj literaturi. Šta nas onda sprečava da pijemo vino dok čitamo knjigu?

    „Mislim da su hrana i vino značajni u književnosti jer su značajni i u životu; oni predstavljaju vezu između nas. Ako podelite flašu vina sa nekim, to je čin zbližavanja“, izjavljuje za Voks (Vox) Marlin Tromp, profesorka Engleskog jezika i Ženskih i rodnih studija na Univerzitetu u Arizoni.

    Razmišljati o knjigama kroz prizmu vina i druga pića može biti interesantan način da se razmotri njihovo raspoloženje i teme. Stvaranje vašeg sopstvenog para može učiniti priču slađom ili prijatnijom. Samo otvorite flašu, uzmite knjigu i uživajte.

    „Cveće zla“ Šarl Bodler i krem šeri

    Možda biste u listu knjiga želeli da uvrstite i malo poezije. Bodlerova zbirka poezije „Cveće zla“ donosi dekadenciju, esteticizam i erotiku. Ako su romani glavno jelo, onda je poezija dezert. „Cveće zla“ sa krem šerijem stvoriće savršeno veče za čitanje poezije. Sa svojom zlatnom bojom i toplim, orašastim ukusom ovo vino će dati smireniji prizvuk Bodlerovoj šokantnoj poeziji.

    „Razum i osećajnost“ Džejn Osten i proseko

    #senceandsensibility #janeausten #classicliterature #classic #bookfanatic

    Фотографија корисника Emily (@onistic_scribe) дана

    „Razum i osećajnost“ je u srži isprepletana ljubavna priča i roman o sazrevanju junaka. Priča romana prati tri sestre Elinor, Merien i Margaret dok se sele sa svojom majkom nakon smrti oca. Tokom romana dešavaju se ljubavni zapleti, junakinje su zbunjene i uče dosta o sebi i drugim junacima. Penušavo vino kao što je to Proseko, sa svojim bistrim ukusom i penušavom teksturom sličan je pričama romana o mladim ljubavima.

    „Slika Dorijana Greja“ Oskar Vajld i kaberne suvinjon“

    Vajldova „Slika Dorijana Greja“ se usmerava na mladog čoveka po imenu Dorian čiji se život menja zbog portreta koji stari umesto njega. Roman istražuje ideju umetnosti radi umetnosti i šta znači ceniti estetsku lepotu iznad svega.  Sa taninom i ukusom tamnih bobica kaberne suvinjon oslikava intenzitet romana. Slaganje suvog vina sa romanom kao što je to „Slika Dorijana Greja“ je, takođe, strateška – obe ostavljaju jak, trajan ukus na ustima i u umu.

    „Priča o dva grada“ Čarls Dikens i merlot“

    Para muchos, la dupa ideal es nuestro #Merlot y nuestro #Carmenere. ¿Cuál es tuya? #FronteraLovers #Wine

    Фотографија корисника Frontera Wines (@fronterawines) дана

    U „Priči o dva grada“ Dikens piše o vinariji u predgrađu Pariza. Kada se jedno vinsko bure razbije, vino se proliva po ulicama i prekriva sve. Ovde Dikens nagoveštava krv koja će se proliti kasnije u romanu. Merlotov pun ukus će vas sa lakoćom nositi kroz uspone i padove ove Dikensove novele. Sa aromama trešnje ovo vino će dopuniti slatke delove i boriti se protiv gorkih delova romana.

    „Agnes Grej“ En Bronte i beli zinfandel

    Leggo due libri, uno per diletto, l’altro no. #GiornataMondialeDelLibro #sociologia #studying #AgnesGray #literature #loveher #Brontë

    Фотографија корисника Giovanna Presta (@jojopresta) дана

    Bronte je zasnovala ovaj svoj roman na sopstvenom iskustvu rada kao guvernante. Vino i druga alkoholna pića ilustruju mušku stranu romana „Agnes Grej“ – odnosno ekstremno grub tip muškosti koji ona upoznaje putem komuniciranja sa poslodavcima. Naivna, slatka priroda Agnes Grej se može naći u ukusima belog zinfandela. Priča govori o odrastanju i sazrevanju glavne junakinje, tako da lako vino voćnih ukusa kao što je jagoda i breskva predstavlja savršen izbor.

    Izvor: BizLife

    Foto: Pixabay

    Piše: A. M.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE