Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovski plan B za Brezovicu

    Nakon što je propao projekat francusko-andorskog konzorcijuma o ulaganjima u Brezovicu, kosovska vlada najavljuje plan B za ovaj turistički kompleks, ili u okviru Zakona o strateškim ulaganjima ili kroz ponavljanje tendera.

    Ministarka trgovine i industrije Hikmete Bajrami kaže da vlada u Prištini „trenutno razmatra dve mogućnosti za Brezovicu“, prenosi RTK2.

    „Najpre da Zakonom o strateškim investicijama, ukoliko bude izglasan u parlamentu u bliskoj budućnosti, budemo u mogućnosti da u direktnim pregovorima sa određenim brojem firmi koje su zainteresovane za projekat, a njihov broj nije mali, uđemo u pregovore i sprovedemo projekat Brezovica.“

    Ukoliko u bliskoj budućnosti ne budemo imali taj Zakon, druga mogućnost je javna nabavka sa istim parametrima, kao i u prvom konkursu, uz to što će vreme realizacije projekta biti mnogo kraće, rekla je Bajrami za RTK2.

    Neuspešan sporazum o ulaganjima u Brezovicu predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju smatra „velikim porazom za čitav region“.

    „Plan B ne može nikako da nadoknadi moralnu amortizaciju koju je doživela Brezovica, jer ako analizirate da nismo uspeli kada je u pitanju Pošta, nismo uspeli još neke velike firme da privatizujemo i isti trend prati i Brezovicu, mislim da je to veliki udar i kada je u pitanju imidž Kosova i na neki način će se i strani investitori pitati šta se to zbiva dole, jer nijedan veliki projekat ne uspeva da se implementira“, rekao je za RTK2 Grdžaliju.

    Komentarišući da se „Beograd od samog početka protivio sklapanju sporazuma, tvrdeći da je Brezovica vlasništvo Skijališta Srbije“, Bajrami smatra da je „pristup Beograda bio pogrešan, jer bi realizacijom sporazuma Srbi u Štrpcu bili u dobitku“.

    I u interesu Srbije je da kosovski Srbi imaju perspektivu, a ulaganje u Brezovicu je upravo ono što bi omogućilo prosperitet svim stanovnicima srpske nacionalnosti u ovom delu Kosova, zaaključio je Grdžaliju.

    Izvor: B92

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE