Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraće radno vreme: U Evropi da, u SAD možda, a kod nas? (VIDEO)

    Šestočasovno radno vreme se sve više pokazuje kao vrlo efikasno, radnici su, što je dobro za kompaniju, produktivniji i energičniji, a sa druge strane su srećniji i zdraviji.

    Nakon što je u Evropi uspeo eksperiment sa šestočasovnim radnim vremenom, isto pitanje se nameće i Amerikancima kojima će, kažu stručnjaci, to biti malo teže, dok je u Srbiji to, izgleda, daleka i nesigurna budućnost.

    Godinu dana su medicinske sestre u jednom staračkom domu u Švedskoj za istu platu radile šest sati dnevno, umesto uobičajenih osam, kao deo eksperimenta švedske Vlade kojim je htela da utvrdi da li kraće radno vreme može da poveća produktivnost.

    Ispostavilo se da može, i ne samo to. Radnice su bile generalno zadovoljnije, imale su više energije na poslu što im je omogućilo da se više aktiviraju na radnom mestu, a sa druge strane, manje ih je uzimalo slobodne dane zbog bolesti…

    Iako su rezultati ohrabrujući, uvođenje šestočasovnog radnog vremena u Sjedinjenim Američkim Državama se neće skorije desiti. Amerikanci rade 38,6 sati nedeljno i imaju manje od devet plaćenih slobodnih dana godišnje, prema podacima američkog Biroa za rad i statistiku.

    „Švedski model neće biti lako prihvaćen u SAD, jer smo mi nacija radoholičara“, tvrdi Pramila Rao, profesorka menadžmenta ljudskih resursa na Marymount Univerzitetu. „U mnogim kompanijama preovladava mentalitet da se mora ostati u kancelariji“, dodaje Karol Sladek iz Aon Hewitt LLC.

    Dok je u Švedskoj kraće radno vreme već „gotova stvar“, a Amerikance na tom putu „koči“ mentalitet, stručnjaci u Srbiji smatraju da skraćivanje radnog vremena kod nas još nije izvodljivo, jer i bez obzira na to što radimo osam sati dnevno, jednostavno nismo dovoljno produktivni.

    Prema mišljenju profesora ekonomije Miodraga Zeca, u Srbiji se nametnulo pitanje da je važno koliko radimo. Međutim, tvrdi ovaj stručnjak, ključno pitanje nije KOLIKO radimo, već ŠTA radimo.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE