Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraj za uzurpatore državnih njiva

    Srbija će do kraja godine utvrditi ko su uzurpatori poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima će preduzeti sankcije, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

    Sa parcela za koje se ne zna ko ih koristi biće skinuti usevi, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

    Ove godine će 144 do 145 opština ući u potpuno legalne tokove, jer su na vreme doneti planovi o korišćenju poljoprivrednog zemljišta. Sa parcela za koje se ne zna ko ih koristi biće skinuti usevi, najavio je Nedimović.

    Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samoupravama koje nisu ispunile svoju obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava.

    Nije samo važno doneti godišnji program, već ga i sprovesti, tako da će svaka lokalna samouprava koja ne bude sprovodila godišnji program biti sankcionisana. Kako je naveo Nedimović, ove godine biće oko 120.000 hektara zemljišta za izdavanje.

    U nekom obliku zakupa biće 430.000 hektara zemljišta, po osnovu licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo, što će budžetu doneti 24,7 miliona evra više, ističe Nedimović. Nema dovoljno ni poljoprivrednih inspektora koji bi to kontrolisali.

    Opštinama Knjaževac, Raška, Kučevo i Kula, koje nisu dobile saglasnost nadležnog ministarstva na godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, privremeno je obustavljen prenos nenamenskih transfernih sredstava, kažu u Ministarstvu finansija.

    Prenos novca obustavljen je za jul ove godine, a za Kulu i za avgust mesec.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE