Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do kraja godine dobijamo energetske menadžere

    Srbija se obavezala da će potrošnju energije smanjiti za devet procenata do 2018. godine. U okviru Agende za povezivanje sa Evropskom unijom, balkanskim zemljama biće donirano 50 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti.

    Srbija troši i do pet puta više energije od evropskog proseka, a 85 odsto kuća nema izolaciju, pa je važno da imamo projekte energetske obnove zgrada kako bismo koristili novac iz evropskih fondova.

    Iz Vlade poručuju da je na poboljšanju energetske efikasnosti urađeno mnogo, i da je u toku priprema većih poslova i jeftinijih kredita za te namene.

    Obnova fasade sa dobrom izolacijom i zamena stare stolarije veliki je izdatak za domaćinstvo. Ali svi znaju da se kroz manje račune za struju, grejanje i hlađenje, to ulaganje isplati i za tri godine.

    U Ministarstvu energetike kažu da je u program energetske sanacije ove godine već ušlo 15 lokalnih samouprava. Vlada je iz budžetskog fonda energetske efikasnosti, za njihove projekte izdvojila 120 miliona dinara.

    „Na to treba da se doda još 30 odsto, koliko treba da učestvuju jedinice lokalne samouprave, a to je negde ukupno oko milion i po evra koji će biti utrošeni za energetsku efikasnost“, napominje pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

    Ministarstvo građevine je napravilo registar energetskih pasoša. Urađena je i Nacionalna tipologija zgrada, koja pokazuje potrošnju i gubitke energije stambenog i poslovnog fonda zemlje. Još konkretniju pomoć za poboljšanje energetske efikasnosti doneće Zakon o stanovanju.

    „Nije dovoljno samo da znate da vaša zgrada nije dovoljno energetski efikasna, već vam je potreban i savet kako da rešite problem. Zato pomažemo u obuci energetskih inženjera, koji savetuju građane koje mere da preduzmu, koliko mogu da uštedite na energiji i koliko će vas to koštati“, ističe Renata Šindlbek iz GIZ.

    Do kraja godine sve lokalne samouprave treba da imenuju energetske menadžere. Već iduće godine i drugi veliki potrošači, 80 fabrika i 60 toplana u Srbiji obavezne su, takođe, da zaposle stručnjaka za energetsku efikasnost.

    Sve oštrije direktive Unije za energetsku efikasnost teško ispunjavaju i zemlje članice. Brisel je nedavno opomenuo Bugarsku jer ne primenjuje odredbe o smanjenju potrošnje energije u zgradama.

    Izvor: RTS

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE