Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kupovinu radnog mesta treba legalizovati

    Piše: Milenko Vasović

    Svako od nas bi investirao u posao 2.000 evra. Još ako će ta investicija da se vrati za nekoliko meseci, eto dobre prilike. Tako su valjda mislili i oni prevareni Beograđani koji su nekoj dvojici „sa dobrim vezama“ davali novac a za uzvrat dobili „čvrste garancije“ da će ih zaposliti u Komunalnoj policiji.

    Posle se ispostavilo da je bio lažnjak. Sedmoro njih je tim likovima dalo 15.500 evra, otprilike dve hiljade po radnom mestu. To je realna, pa čak i povoljna cena za kupovinu državnog posla u Srbiji.

    Pre sedam, osam godina upućeni su tvrdili da je direktor jednog javnog preduzeća za svog mandata primio 500 radnika. Tarifa je bila 2.000 evra, pa pomnoži! Čovek je prihodovao milion evra. Dobro, nešto je posle morao da da advokatima i zatvorskim čuvarima, ali izvukao se.

    Takva „investicija“ u posao u Srbiji nije neuobičajena. U pitanju je samo tarifa i pouzdanost posrednika. Navodim ovaj primer da vam dočaram stanje i razmišljanje mnogih. Da se ne stekne pogrešna slika kako su onih sedmoro prevarenih bili naivni. Nipošto, svi koji su platili nadajući se poslu u komunalnoj znaju kako sistem funkcioniše. Neki od njih su, verovatno, i čuli za slične primere.
    I računica je prihvatljiva, za četiri, pet meseci od plate će se vratiti sve uloženo, plus ostaje staž, koriščenje službenog automobila i osećaj vlasti.

    Taj osećaj vlasti i njena zloupotreba (videli smo to na primeru bostandžije koji je umro zbog maltretiranja od strane komunalaca) mogu da donesu vanredne prihode klasičnim ili indirektnim reketiranjem. I to reketiranje ne treba shvatiti tragično, to je model ponašanja mnogih državnih činovnika.

    Dakle, oni koji sede i čekaju posao gube vreme. Možda bi valjalo razmisliti o uvođenju kupovine radnih mesta u legalne tokove. Na primer, da se deo sredstava koji se daje stranim investitorima odvoji za kupovinu radnih mesta u državnim službama. To bi i državi bilo jeftinije, samo treba uvezati fondove i banke, pa otvoriti kreditne linije.

    Svi bi imali koristi, i znalo bi se kod koga evri završavaju. Taj bi mogao biti oporezovan i državi bi se odmah vratio deo novca, koja bi mogla da ga reinvestira u novu kupovinu radnih mesta. Ma milina jedna. Čak bi se uspostavilo i nekakvo tržište – za policiju 1.500, za komunalnu 2.500 za javna preduzeća tri, za diplomatiju… moraš da imaš i najmanje jednu krivičnu prijavu.

    Tako uspostavljeni red bi zahtevao i da svaka firma ima svog poverenika za prodaju radnih mesta. Poverenik bi imao zaduženje da obezbedi što je moguće nekvalitetniji kadar i, naravno, avansnu naplatu. Brinuo bi i da veći deo sredstava ode šefu ili u partijsku kasu. Još bi imao i obavezu da vrati novac ako ne bude ništa od posla. Svakako umanjen za troškove obrade formulara.

    Nije u redu, gotovo da se graniči sa nemoralom, taj restriktivni odnos prema nezaposlenima. A mogu da se kupe diplome, doktorati, penzija, bodovi u fudbalu, sudska presuda, nalaz komisije, znanje jezika – ups, to ne može – upis u vrtić, vozačka dozvola, glas na izborima, odbornik, poslanik, ministar… Samo ne može posao. Nepošteno. Ua!

    Legalizacija kupovine državnog posla uvela bi više reda i na sekundarnom tržištu diploma. To jeste težak put ali to je jedini način da Srbija postane uređena država To su, očigledno, neki davno ukapirali.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Komentari

    • Sloba BG

      Fantastican tekst, a i u isto vreme tuzan jer nam direktno pokazuje gde se nalazi nase drustvo vec mnogo godina unazad. A godine k'o godine, samo prolaze...

    • Vladimir Marinković

      Komentar je fenomenalan. Nažalost, Preduzeća koja dele visoke plate, uvek i imaju reket za zapošljavanje. Verovatno nije daleko od pameti, zašto neka Javna Preduzeća povećavaju plate iako imaju i povećavaju gubitke. Što je veća plata to je reket za zapošljavanje veći, jer se brže vrati plata. I da državno rukovodstvo (mala slova su prema veličini ljudi) uvek pospešuje takav način zapošljavanja i podržava takav rad, možemo videti decenijama unazad. PRIMER: Da bi se zaposlio na pumpi u NIS-u državno preduzeće, plaćao se reket 10.000, DEM. Govorimo o periodu dok nije prešao u ruke RUSA. Kada se išlo u privatizaciju, pogađali su se koliko da prime radnici otpremninu. Znači oni su vratili uloženo jer su mesečno na pumpi uzimali po par hiljada nemačkih maraka, a visok bonus je extra zarad. DRUGI PRIMER: EPS Srbije, da bi se zaposlio kod njih ili u Telekom treba više hiljada EUR-a. Kada se bude privatizovalo, opet će se pregovarati koliko da dobiju otpremninu, iako i sada imaju visoke plate i visoke gubitke. Na drigoj strani imamo mnogo firmi koje nikada nisu imale visoke plate, konfekcijske službe, i skoro sve proizvodne firme u Srbiji, Otpremnine skoro nije ni bilo, a iako ih je bilo to je bila neka sića od Dinkića i njemu sličnih, tek da se nebi išlo u štrajkove. NEMA POŠTENOG ODNOSA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA NI PREMA ČEMU. PLANOVI SE PRAVE PREMA VEĆ POSTIGNUTIM DOGOVORIMA I REALIZACIJA JE ČISTA KORUPCIJA.

    • jasna

      Ali narod to voli i uživa u tome. Eto nam evra i igara.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE