Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagard mora na sud zbog afere

    Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard moraće pred sud u Francuskoj zbog umešanosti u isplatu 400 milona evra francuskom biznismenu Bernaru Tapiju 2008. godine.

    Lagard, koja je tada bila francuska ministarka finansija, optužena je za nemar u vezi sa isplatom milionske nadoknade.

    Slučaj se se odnosi na biznismena Tapija koji je tužio francusku banku Kredit Lion zbog načina na koji je upravljala prodajom njegovog udela u kompaniji Adidas sredinom ’90-ih.

    Uz odobrenje Lagard, privatno arbitražno veće je presudilo da Tapi treba da dobije 400 miliona dolara kao naknadu.  Lagard je u decembru prošle godine pozvana na suđenje u Francuskoj, ali je negirala krivicu i tražila od advokata da ulože žalbu na odluku suda.

    Njoj se zamera što je slučaj Tapi poverila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se na odluku arbitraže, koja je bila „izdašna“ u korist Tapija, nije žalila.

    Odluka je dovedena u vezu s prisnim odnosom Tapija i francuske političke elite, pa i samog tadašnjeg predsednika Nikola Sarkozija. Kritičari navode da je dogovor bio isuviše darežljiv prema Tapiju na uštrb francuske države.

    Istraga je počela pre nego što je Lagard došla na čelo MMF.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE