Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lažnih dinara za trećinu, a deviza trostruko više

    U prvoj polovini ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, otkriveno je za trećinu više falsifikovanih dinarskih novčanica i gotovo trostruko više deviznih nego u istom periodu prošle godine.

    3Pod sumnjom da nisu originalni pronađeno je 4.239 apoena. I dalje su za falsifikatore interesantne domaće novčanice, ali je naglo poraslo interesovanje i za evropsku valutu.

    Otkriveno je 1.216 komada lažnih deviza, a od toga čak 622 novčanice od 50 evra ili 2,8 puta više nego lane. Na drugom mestu su „stotke“ – čak 377 apoena, dok je 61 komad bio od 500 evra. Za falsifikatore više nisu interesantni dolari, kao prošle godine.

    Kada su u pitanju dinari, otkrivena su 3.023 komada vrednih 4,47 miliona dinara. Najviše su falsifikovani apoeni od 2.000 dinara i to 1.354 novčanica, a zatim hiljadarke – 970, kao i novčanice od 500 dinara – 521 komad. Ova tri apoena zajedno čine 94,1 odsto otkrivenih lažnih novčanica.

    Apoen od 2.000 dinara je vrlo čest u opticaju. Na bankomatima, uglavnom, kada se podiže novac dobijaju se apoeni od 2.000 dinara. Slična je situacija i u bankama prilikom isplate. Trgovci kao da znaju da se ovi apoeni često falsifikuju, pa svaku pažljivo proveravaju.

    Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti.

    Proveru novčanice nikad ne treba obaviti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan, upozoravaju iz NBS.

    Originalne novčanice se, kažu, štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja.

    Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

    Ako se pogleda odnos otkrivenih falsifikovanih novčanica sa gotovim novcem u opticaju, koji je krajem juna iznosio 299,65 miliona novčanica ili 168,65 milijardi dinara, vidimo da je na milion originalnih novčanica u opticaju otkriveno 10,1 lažnih, odnosno na milijardu dinara – 26,540,2 dinara falsifikovanog novca. U opticaju je inače najviše hiljadarki, i to 64.424.950 komada.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE