Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarskoj svake godine nedostaje 40.000 radnika

    Mađarska se bori s manjkom radne snage, a samo ove godine je 35.000 radnih mesta ostalo nepopunjeno. Jedno od rešenja je i angažman radnika iz inostranstva.

    „Smatramo da su nam potrebni radnici iz inostranstva. Zbog potrebe za njihovim zapošljavanjem, doseljavanje će Mađarskoj biti vrlo važno, možda čak i trajno“, kaže Ference Rolek, potpredsednik Udruženja mađarskih poslodavaca i industrijalaca (MGYOSZ).

    Prema njegovim rečima, Mađarskoj svake godine nedostaje dodatnih 40.000 do 50.000 radnika, što znači da će za deset godina nedostajati njih 500.000.

    Glavni razlog za to je demografski razvoj. Niska stopa nataliteta je dovela do smanjivanja broja stanovnika tako da je 2011. on prvi put od 1960. godine bio ispod 10 miliona.

    Pored toga, mnogi Mađari su napustili zemlju u potrazi za većom zaradom u drugim državama EU, jer je za 2015. godinu prosečna plata u Mađarskoj iznosila oko 650 evra, po čemu je pri dnu 28-člane unije.

    U predlogu Udruženja poslodavaca se kaže i to da bi trebalo primati doseljenike koji se lako mogu kulturno integrisati u mađarsko društvo.

    Ministar privrede Mihaly Varga podržava ideju poslodavaca i kaže da bi vlada trebalo da podrži ideju o pozajmici kvalifikovanih radnika iz trećih zemalja, dakle i onih izvan EU.

    Domaći mediji odmah su ukazali na protivrečnost između tog koncepta i ponašanja Mađarske prema izbeglicama i migrantima koji dolaze u Evropu.

    Dirk Woelfer iz Nemačke privredne komore kaže da nemačke firme, na koje otpada četvrtina svih stranih investicija u Mađarskoj, smanjuju obim posla u toj zemlji zbog nedovoljnog broja radnika.

    „Dugoročno gledano, ako nemate na raspolaganju kvalifikovane radnike, dobro ćete razmisliti hoćete li širiti kapacitete“, jasan je Woelfer.

    Izvor: SEEbiz

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE