Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mediji: Francuski investitor nije obezbedio garancije za ski centar Brezovica

    Francuski konzorcijum „MDP konsalting – Kompani dez Alp“ (Compagnie des Alpes) nije uspeo da obezbedi sredstva za prvu fazu investicija na Brezovici, prenose prištinski mediji.

    Bota Sot se poziva na izvor iz kosovskog Ministarstva trgovine i industrije koji je rekao da francusko-andorski konzorcijum do juče u podne, kada je istekao rok, nije podneo dokaze da je obezbedio 163 miliona evra za prvu fazu investicija u ski centar na Brezovici.

    Na međunarodnom tenderu najbolju ponudu za ski-centar Brezovica u decembru 2014. godine dao je francusko-andorski konzorcijum „MDP konsalting“, zajedno s operaterom „Kompani dez Alp“.

    Francuski konzorcijum je predložio tri faze razvoja turističkog centra Brezovica, uz investiranje 410 miliona evra i otvaranje više od 3.000 radnih mesta. Najavili su i izgradnju 100 kilometara staza, više od 20 ski-liftova i drugu infrastrukturu.

    Vlada Kosova i MDP konsalting potpisali su u aprilu 2015. godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu o izgradnji, finansiranju, funkcionisanju i održavanju Turističkog centra Brezovica.

    Po tom ugovoru, u roku od šest meseci trebalo je da se polože garancije za prvu fazu projekta. Kako to nije učinjeno u predviđenom roku, konzorcijum je dobio novi rok koji je istekao juče u podne.

    Ministar lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić izjavio je juče da će se srpski poslanici u Skupštini Kosova, ukoliko francuski konzorcijum ne preda garanciju da je obezbedio sredstva za izgradnju ski centra na Brezovici, zalagati da se za to skijalište nađe novi investitor i da on bude iz neposrednog okruženja.

    „Naš će predlog biti takav da ukoliko ova investicija propadne svakako treba ići na širenje kapaciteta i pronaći u što bližem okruženju jednog proverljivog i sigurnog investitora“, rekao je on i podsetio da su i Skijališta Srbije bila zainteresovana za takvu vrstu ulaganja.Kako su juče preneli kosovski mediji ako francusko-andorski investitor ne podnese garancije kosovske institucije imaju „plan B“ za imovinu ski-centra „Brezovica“, a po kome mora biti usvojen zakon o strateškom ulaganju koji omogućuje vladi da izabere strateškog investitora za ulaganja a koji će uložiti 60 odsto investicija.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE