Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Metro priprema podelu grupacije

    Upravni odbor METRO AG priprema osnivanje dve nezavisne, sektorski fokusirane grupe, kroz podelu grupacije, a to su:  veleprodaja i poslovanje sa hranom, a druga potrošačka elektronika i usluge. Oba entiteta će biti listirana na berzi, sa sopstvenim identitetom, menadžmentom i nadzornim odborima, a cilj je da se obema kompanijama i njihovom menadžmentu da puna kontrola nad sopstvenim korporativnim strategijama, navodi se u saopštenju kompanije.

    To će dodatno povećati fokus na kupca, ubrzati rast poslovanja, pojednostaviti sistem, skratiti vreme od proizvodnje do plasmana artikla na tržište i poboljšati poslovnu izvrsnost, najavlju iz Metroa. Pored toga, oba entiteta će biti u mogućnosti da samostalno nastave akvizicije i partnerske strategije, omogućavajući im da definišu svoje vlastite strategije za ekspanziju. Upravni i Nadzorni odbor će odluku o razdvajanju doneti nakon perioda intenzivnih konsultacija.

    Ukoliko se trenutne procene pokažu pozitivnim i ukoliko akcionari izglasaju osnivanje dve kompanije, implementacija procesa razdvajanja planirana je za sredinu 2017. godine.

    „Tokom prethodnih godina, uspešno smo revitalizovali naše osnovne poslove, ojačavajući istovremeno bilans stanja METRO grupe,“ rekao je Olaf Koh, generalni direktor METRO AG i dodao „Veleprodaja i poslovanje sa hranom, kao i Potrošačka elektronika i usluge nastavili su da se komercijalno unapređuju, te su na uspešnom putu i spremni za nezavisnu budućnost. Naši akcionari će posedovati dva dobro pozicionirana tržišna lidera, od kojih se oba snažno fokusiraju na sopstvene biznise i donose više vrednosti za potrošače, zaposlene i poslovne partnere.“

    Uz saglasnost odgovarajućih nadzornih odbora, na čelu nove specijalizovane firme za Veleprodaju i hranu biće sadašnji generalni direktor grupacije Olaf Koh, dok će  poslovanje kompanije za Potrošačku elektroniku voditi sadašnji direktor Media-Saturna i član upravnog odbora METRO AG Piter Has.

    Prema planu, Veleprodaja i poslovanje sa hranom biće odvojeni u nezavisnu kompaniju, u čijem će sastavu biti brendovi Metro grupe – Makro i Real, dok će Potrošačka elektronika i usluge biti koncentrisane oko maloprodajnih lanaca Media-Saturn.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE