Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Odluku o poskupljenju putarina donosi Ministarstvo finansija

    Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da odluku o poskupljenju putarina u Srbiji donosi Ministarstvo finansija koje odlučuje i o tome u kom procentu treba da se menja iznos putarina.Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da putarina u Srbiji nije poskupela od 2008. godine, iako se od njene naplate održavaju putevi.

    „Taj novac je potreban za održavanje puteva. Za razliku od drugih država koje naplaćuju putarinu na svim putevima, mi to u Srbiji ne možemo da uradimo, jer je stanje na Ibarskoj magistrali takvo da ništa ne sme da se naplati“, naglasila je Mihajlovićeva.

    Javno preduzeće Putevi Srbije je Vladi Srbije još početkom ove godine uputilo zahtev za poskupljenje putarine za 10 odsto uz obrazloženje da cena nije menjana još od 2008, a u međuvremenu su porasle cene materijala, energenata i opreme za održavanje puteva.

    U Srbiji se primenjuje sistem naplate putarine po pređenom kilometru koji je, kako navode u tom preduzeću, u skladu sa smernicama EU.

    U Srbiji je putarina 0,03 evra po kilometru, i duplo je jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju gde je 0,06 evra, dok je u Turskoj 0,039 evra, u Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, a u Francuskoj 0,095 evra.

    Mihajlović je u intervjuu Beti rekla i da se potpun završetak Koridora 10, ka jugu i ka istoku, očekuje do kraja 2017. a građani će sledeće godine ići i autoputem do Čačka.

    Izvor: Beta

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Komentari

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE