Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Minimalac u Srbiji najniži na svetu

    Sadašnja minimalna cena rada u Srbiji od 121 dinar na sat bez doprinosa najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

    U tome se takmičimo sa Bugarima, koji su januara ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu na sat od 1,04 evra. Malo ispred nas su Rumuni (1,14 evra), Brazilci (1,15 evra), Litvanci (1,76 evra), Letonci (1,93 evra), Česi (1,95 evra).

    Na čelu liste su Australijanci (11,88 evra), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,1 evra). Od zemalja na koje se ugledamo, Nemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu cenu rada, ali je zakon o tome upravo u proceduri uz, i tamo, mučnog koalicionog usaglašavanja jer se smatra da se država time nedopustivo meša u stvari tržišta i materiju koja je stvar dogovora poslodavaca i sindikata, prenosi Danas.

    Već je dogovoreno da ta zarada na sat za 2015. godinu iznosi 8,5 evra bruto. Minimalna cena rada postoji u SAD, a nedavno je predsednik Barak Obama iskoristio svoja predsednička ovlašćenja i podigao njenu vrednost na 10,1 dolara na sat. Zanimljivo je da u skandinavskim zemljama (Švedska, Danska, Finska) zakonom garantovana minimalna zarada ne postoji.

    Naši poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže, ili bar često ne mogu da izdrže. Pokušaj da se njen iznos podigne na 130 dinara za ovu godinu nije prihvatilo ni Ministarstvo finansija u ime Republike Srbije kao najvećeg poslodavca u zemlji.

    Ipak, poslodavci su objavili da su u pregovorima oko izmena Zakona o radu stavovi oko načina formiranja minimalne plate približeni i da će o njima sledeće nedelje biti obaveštena javnost.

    Predstavnici Konfederacije evropskih sindikata ranije su upozorili da je 20 odsto zaposlenih u Evropi siromašno, što je nov fenomen, da su plate pale u 18 država EU , ponegde i do 23 odsto, dok je porez na dobit u EU smanjen za 8,4 odsto.

    Izvor: BIZLife/Danas

    What's your reaction?

    Komentari

    • Temida

      Molim vas da se pre nego objavite ovakve podatke informišete kako biste objavili tačnu informaciju. Minaimalna cena radnog sata u Srbiji iznosi 121,00 dinar bez doprinosa. Po sadašnjem kursu to je ispod 1 eura Naravno da je bedno i da većina radnika u Srbiji prima upravo minimalnu zaradu. Ali u državi koja štiti poslodavce i gde u SES-u participira Unija poslodavaca koja nikada nije dokazala reprezentativnost ne možete ni očekivati drugačiju situaciju.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE