Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF otkrio zašto nam je ovako kako nam je

    Skoro 20 miliona uglavnom mladih i obrazovanih iz istočne Evrope napustilo je svoje zemlje u prethodnih 25 godina. Populacija koja odgovara broju stanovnika Češke i Mađarske zajedno otišla je vođena boljim ekonomskim prilikama u razvijenijim zemljama, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

    Za istočne Evropljane, navedeno je u analizi MMF-a, motivacija za odlazak uglavnom su bolji poslovi i više plate, a odlazi mahom visokoobrazovani kadar – doktori, arhitekte, inženjeri…

    Iako su emigranti najčešće bolje situirani i njihove porodice u zemljama iz kojih dolaze često imaju koristi od doznaka, njihov odlazak slabi ekonomski potencijal rodnih zemalja. Veliki priliv doznaka podržao je potrošnju, ali je takođe doveo do porasta kursnih stopa, što je privrede učinilo manje konkurentnim, a smanjena je i produktivnost.

    Novac koji se šalje nazad rođacima doveo je do povećanja početnih plata i smanjio motivisanost za rad. Kao rezultat toga, plate su rasle brže od produktivnosti, što je izazvalo eroziju povrata na investicije i slabljenje motivacije za investiranje u zemlje porekla„, piše u izveštaju.

    Velika i neprekidna emigracija je usporila i ukupne stope rasta obima proizvodnje i stope rasta po glavi stanovnika.

    Da nije bilo emigracije u periodu od 1995. do 2012. godine, realna stopa rasta BDP-a u regionu bila bi ukupno, u proseku, sedam procentualnih poena viša„, piše u analizi MMF-a. Uz niži obim proizvodnje, potrošnja vlade na socijalna davanja povećala se u odnosu na BDP.

    Odlazak mladih, kako je navedeno, pogoršava već postojeći trend – stariji su rastući deo stanovništva. To sa svoje strane, dovodi do većih izdataka na penzijska davanja u odnosu na BDP.

    Vlade su najčešće na te budžetske pritiske odgovarale povećavanjem oporezivanja rada, što je umanjilo motivisanost poslodavaca da stvaraju radna mesta, čime je budžetska struktura postala još manje povoljna za otvaranje radnih mesta i rast.

    Odlazak nekih od najmlađih i najpametnijih dovodi do toga da proces hvatanja koraka istočne Evrope sa naprednijim delom kontinenta predstavlja još veći izazov„, poručuje MMF i istovremeno ističe da je migracija prema zapadu bila korisna za razvijene zemlje i doprinela je njihovom snažnijem rastu.

    MMF ističe da je članstvo u EU je donelo korist istočnoj Evropi. A da je za pitanje šta bi moglo da se uradi da bi se osiguralo da slobodan tok ljudi bude koristan i za zemlje koje šalju radnike i one koje ih primaju, navode da, iako postoje određeni zadaci koji treba da se urade na lokalnom nivou, ima prostora i za panevropski odgovor.

    Pored toga, dodaju, više može da se uradi na zadržavanju i boljem korišćenju postojeće radne snage, na primer kroz bolje usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada i obezbeđivanje više prilika za obuku kroz rad. Važan je i izbor politika kojima se reaguje na fiskalne pritiske vezane za emigraciju – izbegavanje povećanja oporezivanja rada i veće oslanjanje na oporezivanje potrošnje bilo bi povoljnije za investiranje i dugoročni rast, smatraju analitičari MMF-a.

    Iz ugla EU, navode da je migracija sa istoka na zapad bila od koristi za Uniju, ali da postoji argumentacija za bolje raspodeljivanje dobiti. „Na primer, veličina i sastav fondova EU – transfera iz bogatijih u siromašnije regione EU mogla bi da eksplicitno odgovori na negativne efekte emigracije na ekonomski potencijal zemalja iz kojih dolazi radna snaga„, piše u izveštaju.

    Izvor: BIZlife/Agencije

    What's your reaction?

    Komentari

    • Milorad

      MMF ove budalaštine, na bazi prostog teoretisanja. MMF je obična banka sa eksploatatorskim namerama.

    • Vera

      MMF je ovim "otkrio Ameriku"! Zar nismo to i sami znali ili je bar trebalo da znamo! Jer to je kao kad se sabere 2 i 2, ili sto bi nas narod rekao "prosto ko pasulj". "Proces hvatanja koraka istocne Evrope sa naprednijim delom kontinenta" posmatran sa ovog stanovista ne predstavlja izazov vec nemogucu misiju. Prizivamo strane investicije, a dopustamo odlivanje investicija u vidu ljudskog kapitala! Da li je iko "stavio prst na celo" i sracunao koliko je kapitala na ovaj nacin otislo iz siromasnih zemalja istocne Evrope na Zapad koji ni dinar (euro, dolar) nije ulozio u obrazovanje mladih, najkvalitetnijih strucnjaka sa visoko vrednim potencijalom za rad i dalji razvoj. Njihovo obrazovanje od prvog razreda osnovne skole do diploma ovdasnjih fakulteta su finansirali gradjani siromasne Srbije. A neke druge zemlje, bez ulozenog centa ce uzivati plodove njihovog rada!

    • Ljubodrag Rasic

      Ako hocemo da izjednacimo levu i desnu stranu vage onda Zapadna Evropa i pre svega Engleska mora da vrati sve sto su pokrali od Juzne Amerike , Afrike , i Delom iz Istocne Evrope . Mora da vrate zlato . A ovovo sto su oni napisali vredi koliko i jedan obica rucak u kafani

    • Rale

      MMF je organizacija koja, najblaže rečeno, nije doprinela da do ovoga ne dodje. Pročitajmo Dzosefa Stigliza, nobelovca, ex zapooslenog u MMF, sta je MMF uradio zemljama sirom sveta.

    • jasna

      Mladi koji su otišli bar rade za pristojne prihode, a ovi što u Srbiji rade za strane investitore su poniženi i za male plate i za nepodnošljive uslove rada. Kako god da uporedjujemo, gore je ostati. Zašto je to tako u Srbiji? Da li političari svoju decu zapošljavaju u fabrikama ili u javnom (državnom) sektoru? Neka nam odgovore.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE