Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta iznad 50 dolara prvi put posle šest meseci

    Nafta se danas popela na iznad 50 dolara za barel prvi put u poslednjih šest meseci, pošto je početkom ove godine bila i na ispod 30 dolara po barelu.

    Mada su cene nafte od kraja januara u porastu, medju analitičarima izgleda da nema jasne ideje kako će cene ići, navodi Vol strit džornal (Wall Street Journal) – s jedne strane potražnja se povećava, dok s druge, postoji stalna pretnja da će velike zalihe opet spustiti cenu.

    Nafta brent, koja se koristi kao cena za svetsku naftu, danas je poskupela za 0,8 odsto, na 50,13 dolara po barelu, što je najviše od novembra. Referentna američka nafta je tek nešto ispod te granice, 49,9 dolara po barelu.

    Povratak na 50 dolara zbunio je investitore, proizvodjače i trgovce, pošto je rasprodaja izazvana prevelikim zalihama počela još 2014, kada je nafta bila na 114 dolara po barelu, da bio početkom ove godine pala na ispod 30 dolara, koliko je poslednji put koštala početkom prošle decenije.

    Mnogi analitičati ocenjuju da snažna potražnja iz zemalja u razvoju poput Kine i Indije, u kombinaciji s ograničenjima velikih proizvodjača na Bliskom istoku, mogu doprineti nastavku rasta cena ove godine.

    S druge strane, deo analitičara smatra da i dalje postoje velike zalihe u svetu, što ograničava rast cene, a da će američki prozvodjači nafte iz škrljica odmah pokrenuti proizvodnju čim cena još malo poraste. Smanjenju cena može doprineti i povratak Irana na tržište.

    Proteklih nedelja, ometanje snabdevanja u Nigeriji, Kanadi i Libiji povuklo je nešto nafte sa tržišta, što je dovelo cenu na iznad 50 dolara po barelu, navodi Vol strit džornal, dodajući da su te smetnje malo smanjile velike zalihe nafte u SAD koje su pre nekoliko nedelja bile na najvišem nivou u poslednjih 80 godina.

    Cene nafte bi mogle dodatno da se povećaju, pošto predstoji letnja sezona za vožnju u SAD i drugim razvijenim privredama, što obično povećava potrošnju goriva.

    O neizvesnosti budućih kretanja cene nafte svedoči i procena analitičara Sitigrupe (Citigroup) da bi cene mogle da dostignu 65 dolara po barelu do kraja 2017.

    Izvor: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE