Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nauka daje 4 razloga da više ćutimo: Tišina je lek za mozak

    Svakog trenutka okruženi smo bukom. Toliko smo se navikli na „akustično zagađenje“ da buku smatramo potpuno normalnom, i ne obraćamo pažnju na gužvu, saobraćaj, muziku ili TV.

    Tišina je blagotvorna i umirujuća, tišina je lek i prostor za razmišljanje. Sajt Lifehack donosi nekoliko razloga zašto bi trebalo više da poštujemo tišinu.

    Tišina pomaže regeneraciju moždanih ćelija
    Prema studiji iz 2013. godine o uticaju različitih nivoa buke na miševe, dva sata tišine na dan pomogla su da se formiraju nove ćelije u hipokampusu – oblasti mozga koji je odgovoran za sposobnosti učenja, pamćenje i emocije.

    Tišina nas čini kreativnijim
    Naš mozak aktivan je čak i kad se telo odmara. Tokom odmora, obrađuje i skladišti informacije koje smo dobili tokom dana. Kada ovaj proces ide dobro, bez ometanja zvukovima (ili bilo kakvih drugih smetnji), mozak uključuje režim koji integriše emocije i sećanja, izaziva maštu, i proširuje i otvara naše mogućnosti. Kao rezultat toga što smo u tišini, postajemo kreativniji i otvoreniji.

    Tišina smiruje stres i tenziju
    Dokazano je da stalna buka utiče na naš mozak, što dovodi do povećanja nivoa hormona stresa. Tišina naprotiv ima sasvim suprotan efekat. Odsustvo buke smanjuje tenziju u mozgu i telu. Istraživači su pratili promene u krvnom pritisku i u cirkulaciji, i došli do zaključka da su dva minuta tišine efektivnija u relaksaciji nego slušanje bilo kakve opuštajuće muzike.

    Tišina obnavlja naše mentalne resurse
    Buka ometa naše rešavanje problema, bilo dok učimo ili radimo. To može biti razlog za pad motivacije, pažnje, i povećanje broja grešaka. Studije su pokazale da deca koja žive ili idu u školi blizu zakrčenih ulica imaju niže ocene kada su u pitanju čitanje i jezici nego deca koja žive u tišim sredinama. Zanimljivo je da mozak može da povrati ono što je izgubljeno kao rezultat buke.

    .

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    Piše: N.V.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE