Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NOVI „BIZNIS“: Krađa cigli iz Kineskog zida

    Kineska agencija zadužena za kulturno nasleđe upozorava na sve češće krađe cigle iz Kineskog zida, koje se potom koriste za ličnu upotrebu, ali se i prodaju po ceni od oko 4,5 dolara.

    Cigle u pustim krajevima kroz koje Kineski zid prolazi odnose turisti, ali ni lokalni ljudi nisu sasvim nevini.

    Oni delove zida koriste za izgradnju svojih kuća, ili ih naprosto prodaju. Kineski mediji javljaju da je cena jedne cigle 30 juana, oko 4,5 dolara.

    Zvaničnici zaduženi za zaštitu Kineskog zida objavili su da počinju redovne inspekcije kako bi bili sigurni da li lokalne vlasti u krajevima pokraj Kineskog zida sprovode sve zakone o očuvanju istorijske baštine.

    „Pojedinačno ne čine veliku štetu, ali kada se to akumulira, problem postaje vrlo ozbiljan“, izjavio je potpredsednik društva posvećenog zaštiti Kineskog zida. „Sada previše novca trošimo na popravljanje Zida, umesto na njegovo očuvanje.“

    Manje od 10 posto Kineskog zida je dobro očuvano. Kina ima velikih problema sa čuvanjem kulturne baštine, čak i one pod zaštitom UNESCO. Nestala je gotovo trećina svih predmeta iz dinastije Ming, za šta vlasti krive vremenske uslove i ljudski nemar.

    Izvor: Index

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE