Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O Tesli, Karađiću i “kompletnim idiotima”

    Piše: Nataša Mijušković

    Jedan nam je omogućio da ono što mislimo i govorimo – zapišemo, a zamisli drugog, koji  nas je osvetlio, još nismo ostvarili. Svet ravnopravnih. Al’ smo zato, u samo dva dana, uspeli da se obrukamo i podelimo oko nekih od najvećih sunarodnika. Nikole Tesle i Vuka Stefanovića Karadžića.

    U Ljubljani je otkrivena bista tvorcu najsavršenijeg pisma na svetu. Ali, Marfi nikad ne spava. Karadžić je postao Karađić. Postament sa natpisom radio je Grad Ljubljana, kome se potkrala greška. Slaba je uteha to što u Beogradu kažu da srpska prestonica nije u tome učestvovala, već samo poklonila bistu. Na grešku će, kažu, ukazati prijateljima Slovencima, kako bi ona bila ispravljena. A kako je došlo do nje? Tri su realne opcije. Da je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković zaboravio srpski, da je – rekli bi dežurni licemeri – Siniša Mali ipak pripomogao u ispisivanju postamenta i treća, najrealnija opcija, da je posao poveren nekom “kompletnom idiotu” u gradskoj upravi Ljubljane.

    Bruka iz Slovenije, preko Tesline rodne Hrvatske, bežično je prešla u Srbiju. Da li je, uz aerodrom, termoelektrane, fabrike, bulevare i sve ostalo što nosi njegovo ime trebalo podizati i spomenik u Karađorđevom parku u Beogradu, mogu da dovode u pitanje samo “kompletni idioti”. U godini u kojoj se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u vremenu u kome ga svojataju i oni čiji, po sopstvenom priznanju, nije bio, predsednik Srbije, s finom dozom ironije (iako će neki reći da joj tu nije mesto), podsetio je da je Tesla bio “i Srbin i Amerikanac, ili – ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata”.  U toj državi, ne dele se oko Tesle. Tri dana su proslavljali jubilej, zadovoljavajući se time što je veliki naučnik potekao iz Hrvatske.

    U Srbiji, međutim, još jedan razlog za podelu: Zašto je iz replike Teslinog transformatora na Kalemegdanu zasviralo „Užičko kolo“? Da li su se nadležni vodili time što je bio Srbin i/ili što je prva hidroelektrana u Užicu 1900. godine izgrađena po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje? Ali, ovoga puta nije Marfi. Ubrzo po pokretanju transformatora snage 12 miliona volti nestalo je struje, pa potom još jednom.  Zašto je, nema dileme, Tesla prekinuo predstavu? Samo je jedna realna opcija. Kao čoveku budućnosti, strani su mu porivi nas, ljudi iz prošlosti, koji napredak ovako zamišljamo.

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Komentari

    • nena

      Kolega cini mi se da si i ti nesto omanuo kod slova A. Potrosnja? Da nije jakost ili jacina?

    • fgpm

      Sve su ovo ordinarne gluposti i posledice besmislenog nacionalizma!!! Nikola Tesla se "prevrće u grobu slušajući ova primitivna svojatanja"! g.Tesla je, pre svega, bio NAUČNIK i KOSMOPOLITA i svoje ideje je poklonio čitavom čovečanstvu a ne ovom ili onom narodu! Naša (ne)kultura će nas vratiti i srednji vek, gde nam je i mesto...

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE