Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeleženo 15 godina uspešne Nemačko-srpske razvojne saradnje

    15 godina uspešne Nemačko-srpske razvojne saradnje obeleženo je danas u Knez Mihailovoj ulici dvočasnovnim programom za decu i odrasle, kao i raznim pratećim sadržajima.

    Duž Knez Mihailove ulice, postavljena je izložba „Dela znače“ koja  prezentuje  najzanimljivije primere saradnje u poslednjih 15 godina. Tokom događaja predstavila se Suzana Perić sa svojom modnom revijom za najmlađe, kao i glumci Dečijeg pozorišta Duško Radović sa predstavom „Strašne priče Braće Grim“. Posetiocima su se na događaju obratili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kao i Ambasador Nemačke u Srbiji Nj.E. gospodin Aksel Ditman.

    Ambasador Ditman je tom prilikom izjavio:

    „Srbija je jedan od najvažnijih partnera nemačke razvojne saradnje u regionu. Cilj nemačke podrške Srbiji jeste približavanje Srbije Evropskoj uniji, osnaživanje produktivnosti privrede i poboljšanje životnog standarda građana. Pomenuću samo neke od uspešnih primera 15-godišnje saradnje: Nemačka saradnja se pobrinula da 1,5 miliona građana Srbije bude snabdeveno vodom, da 40% opština dobije daljinsko grejanje, da 170.000 mladih dobije profesionalnu orijentaciju i upravo radimo na tome, zajedno sa našim srpskim partnerima, da se u srpski obrazovni sistem uvede dualno obrazovanje.“

    Ambasador je dodao i da se Nemačko-srpska razvojna saradnja već 15 godina sprovodi kroz nekoliko ključnih oblasti: infrastruktura, demokratija, civilno društvo i javna uprava i održivi ekonomski razvoj. Nemačka Savezna Vlada je od demokratskih promena 2000. godine izdvojila više od 1,6 milijardi evra za Srbiju, što Nemačku čini najvažnijim bilateralnim donatorom u Srbiji. Pored toga, Nemačka je pružila podršku Srbiji i kroz fondove Evropske unije, u kojoj učestvuje sa 20 odsto.

    Sredstva iz kojih se finansira saradnja sa Srbijom najvećim delom dolaze iz budžeta nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Ta saradnja realizuje se pre svega kroz dve organizacije: Nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), koja sprovodi tehničke i savetodavne projekte i KfW Razvojnu banku, koja je zadužena za sprovođenje investicionih projekata .

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE