Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od iduće godine preduzećima veći porez na imovinu

    Vlada Republike Srbije priprema nove izmene propisa o porezu na imovinu, pa će preduzeća, po svemu sudeći, od iduće godine plaćati veći porez na imovinu. Da li će i građanima ovaj namet biti uvećan, biće poznato kada svetlo dana ugledaju nove izmene Zakona o porezima na imovinu, na kome trenutno radi Ministarstvo finansija, pišu Večernje novosti.

    Osnovni razlog za menjanje načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati „tanji“ na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz – porez na imovinu.

    Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako „Novosti“ saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

    “U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade… Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica”, navodi izvor „Novosti“.

    Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

    “Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu”, ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

    Izvor: BIZLife

    Piše: N.V.

    What's your reaction?

    Komentari

    • Dusan

      I tako cemo da Jos vise opteretimo mala preduzeca.Kako bi sto vise pomogli strane investitore,da mi radimo za njih.Genijalno

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE