Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je deset najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji

    Rezultati istraživanja „Najpoželjniji poslodavac 2016“ pokazuju da su najatraktivniji poslodavci u Srbiji Coca- Cola HBC –Srbija d.o.o Zemun, NIS A.D. Novi Sad i Telenor d.o.o Beograd.

    Iza njih slede JP EPS Beograd, Telekom Srbija a.d Beograd, Nordeus d.o.o. Beograd, Microsoft Software d.o.o. Beograd, Philip Morris Services d.o.o Beograd, JP Pošta Srbije Beograd i Delta holding d.o.o Beograd, koji upotpunjuju listu od deset najboljih.

    Istraživanje je tokom februara i marta popunilo preko 10 000 ispitanika na sajtu Poslovi.infostud.com. Učesnici u istraživanju su birali najpoželjnije poslodavce na osnovu ličnog suda, naveli šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca, o kakvom tipu kompanije se radi.

    Učesnici u istraživanju kod poslodavaca najviše cene dobre međuljudske odnose i radnu atmosferu. Na drugom mestu se nalaze prilike za stručno usavršavanje i napredovanje, dok se visina plate tj.materijalni razlozi nalaze na trećem mestu. Među kriterijumima koji utiču na atraktivnost poslodavca se nalazi i sigurnost radnog mesta, ugled i reputacija kompanije, ali i dobar tretman zaposlenih od strane menadžmenta.

    U odnosu na tip vlasništva najveći broj ispitanika, gotovo 40% smatra da je najbolje raditi za privatne kompanije u stranom vlasnišvu. U državnim firmama bi radilo više od četvrtine anketiranih, dok bi se oko 17% učesnika istraživanja odlučilo za domaću privatnu kompaniju.

    Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju  većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27% je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće kompanije,  – 2012. je svega 4,8% anketiranih želelo da radi u domaćoj privatnoj kompaniji, a sada taj procenat iznosi oko 17%.

    Kada se rezultati ukrste sa demografskim podacima, vidi se da bi ispitanici sa višim nivoom formalnog obrazovanja radije radili u privatnoj kompaniji, dok su ispitanicima sa preko 50 godina starosti i nižim nivoom obrazovanja zanimljivije državne firme.

    Očekivana prosečna zarada kod poželjnog poslodavca iznosi 72 366 RSD. Žene očekuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca (oko 65 hiljada dinara) u poređenju s muškarcima (oko 80 hiljada dinara).  Žene koje su učestvovale u anketi imaju viši nivo obrazovanja od muškaraca, a očekuju niže plate.

    Kada se dobijeni rezultati posmatraju  u odnosu na starost ispitanika, vidi se da najveće plate očekuju oni koji imaju do 18 godina starosti i to 155 000 RSD, zatim ispitanici koji imaju preko 50 godina – oko 79 000 u proseku, dok bi se oni između 19 i 26 godina zadovoljili sa 58 000 dinara.

    Za svog najpoželjnijeg poslodavca radi tek 24 % zaposlenih ispitanika.

    Na pitanje da li razmišljaju o promeni posla 73% anketiranih je dalo potvrdan odgovor, dok je gotovo trećina navela da tu opciju ne razmatra.

    Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade od 2 do 7 godina. Oni koji za istog poslodavca rade više od 7 godina ili manje od 2 godine, ređe razmišljaju o promeni posla.

    O novom poslu najčešće razmišljaju zaposleni između 41 i 50 godina starosti, a najmanje oni između 19 i 25 godina, navodi se u istraživanju.

    Izvor: BIZLife

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE