Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ALARMANTNO: Pola Srbije pije neispravnu vodu

    Slika pijaće vode u Srbiji je alarmantna, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, s obzirom na to da je voda sa više od 42 odsto javnih vodovoda gradskih naselja neispravna.

    Dobra vest je, da je ispravnih vodovoda za oko 4,4 odsto više u odnosu na kontrolu iz 2014. godine, pokazuju rezultati objavljeni početkom avgusta.

    Prema podacima nadležnih, za 7,5 odsto se povećao broj vodovoda sa udruženom mikrobiološkom i fizičko-hemijskom nesipravnošću i takvih je u Srbiji čak 17,5 odsto. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka javnih vodovoda i vodnih objekata, više od petine bilo je fizičko-hemijski neispravno.

    Najviše neispravnih uzoraka zabeleženo je u Srednjobanatskoj oblasti – čak 96,6 odsto. Najmanje je registrovano u Kolubarskoj oblasti – manje od jedan odsto.

    Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost, nesipravno je 7,3 odsto, najviše u Zaječarskoj oblasti – 24,4 odsto, kažu u Batutu. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka javnih vodovoda gradskih naselja 3,2 odsto je bilo neispravno.

    U Srednjem Banatu loša je i mikrobiološka slika vode, pa je tamo gotovo 16 odsto uzoraka bilo neispravno. Odmah za njim je i Zapadnobačka oblast sa 9,5 odsto. Mikrobiološki ispravna voda pije se u Braničevskoj i Podunavskoj oblasti, dok je u Šumadijskom i Moravičkom okrugu na ovaj način zagađeno manje od pola procenta uzoraka.

    Kako navodi profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Boža Dalmacija, razlog što kvalitet vode većine vodovoda nije ispravan je prisustvo hemijskih supstanci i mikroorganizama.

    Prema njegovim rečima, najgora situacija je u Vojvodini, gde čak oko 60 odsto stanovništva pije neispravnu vodu, a leti je problematično i u Centralnoj Srbiji, jer je tada voda često puna arsena.

    Iz svakog desetog vodovoda u Srbiji do česme dolazi mikrobiološki neispravna voda zbog formiranja biofilma. Razlog su loše cevi i neodgovarajuća tehnologija pripreme vode za piće. Zbog tih loših cevi, mikroorganizmi dospevaju u distributivnu mrežu. Drugi razlog za pojavu mikroorganizama je loša dezinfekcija.

    Problemu sa našim vodovodima velikim delom kumuje neorganizovanost, kaže prof. Dalamcija. Na primer, nikada u Srbiji nije primenjen standard „Sigurno snabdevanje vode za piće“, koji je pandan HASAP za hranu.

    Izvor: Novosti

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE