Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao u Nemačkoj i zašto je Beograd na „tužnoj listi gradova“ kao Teheran ili Bejrut

    Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je juče u Nišu da preliminarni rezultati Zavoda za statistiku pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 16 procenata.

    „Prvi put od 2000. godine na našoj evidenciji je manje od 700.000 nezaposlenih“, rekao je Martinović i  dodao da se za prvih sedam meseci ove godine sa evidencije NSZ zaposlilo oko 154.000 ljudi što je za 10,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

    „Ovi podaci govore da je došlo do oživljavanja tržišta rada. Naravno, zapošljavanje je još uvek jedan od najvećih socijalno-ekonomskih problema u Srbiji“, istakao je Martinović.

    U isto vreme, kako smo juče objavili, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da u ovom trenutku u Srbiji u IT sektoru nedostaje 15.000 stručnjaka koji bi mogli da budu odmah zaposleni.

    Međutim čitajući tekst Dojče velea (Deutsche Welle), ove izjave ne ohrabruju građane Srbije. DW piše da je Beograd sada na „tužnoj listi gradova“ u kojima se trguje terminima za nemačku ambasadu, čime se priljučio gradovima kao što su Teheran i Bejrut. Navala „na razgovore za radnu vizu“  je krenula ove godine, od kada je Nemačka nešto olakšala odlazak na rad kako bi obeshrabrila odlazak „na azil“, a u članku se govori o radu tih agencija koje „ ne mogu da se izbore“ sa preko 20.000 zahteva za razgovor.

    Takve agencije „debelo“ naplaćuju svoje usluge, iako se termin može zakazati bez naknade „preko Berlina“.

    Čak i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman savetuje da se nikakve usluge agencija ne koriste. „One naplaćuju to što će zakazati termin koji se naknadno pojavio jer je neko otkazao svoj termin. To svaki podnosilac može sam da uradi, a agencije za to traže velike pare“, dodaje Ditman za DW.

    Da li agencije u beogradskim sokacima posluju legalno ili ispod ruke, to već nije posao predstavništva Nemačke. O tome ambasador navodi: „Ono što je važno za nas: Svako može da zakaže termin, i to besplatno, s tim da – i tu želim da budem sasvim iskren – to u nekim slučajevima zahteva veliku dozu strpljenja.“

    Ditman potvrđuje da je porast zahteva zabeležen od Nove godine zbog olakšane mogućnosti zapošljavanja u Nemačkoj. Zemlji trebaju negovatelji starih lica, medicinsko osoblje, radnici… zašto onda Ambasada ne poveća svoje kapacitete? „Ambasada je zbog povećanog broja zahteva veoma brzo reagovala i zaposlila dodatnu radnu snagu. S druge strane, ne možemo neograničeno da proširujemo svoje kapacitete, između ostalog i zbog toga što imamo samo ograničen broj šaltera. Stoga se, nažalost, nekoliko nedelja čeka na vizu u cilju zapošljavanja u Nemačkoj“, kaže Ditman za Dojče vele.

    Izvor: BIZLife, DW

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE